
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
25x35 cm-es tepsihez
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Morzsás szilvás lepény
Hozzávalók
Elkészítés
Valószínűleg ez a legfinomabb szilvás sütemény.
1. lépés
A kelt tészta alapot készítjük el először. Ehhez langyos, cukros tejben felfutattjuk az élesztőt. A többi cukrot elvegyítjük a liszttel, a tojással, és a puha vajjal. Hozzáadjuk az élesztős tejet is, és lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 30 percig.
2. lépés
Amíg kel a tészta, elkészítjük a többi réteget. A szilvát kimagozzuk, és hosszában 4 részre vágjuk. A diót összedaráljuk a cukorral és a fahéjjal (ne daráljuk túl apróra). A morzsához késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével morzsás állagúra dolgozzuk a lisztet a cukorral, a felkockázott, hideg vajjal, a vaníliával és a finomra reszelt citromhéjjal.
3. lépés
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. 10 percig pihentetjük.
4. lépés
A tésztaalapunkat megszórjuk a cukros dióval, majd rápakoljuk a szilvaszeleteket. Végül pedig megszórjuk a linzermorzsával.
5. lépés
180 fokra előmelegített sütőben, 50-60 perc alatt készre sütjük. Mindenképp figyeljük közben, mert nagy mértékben befolyásolja a sütési időt, hogy milyen fajta szilvát használunk.
Tipp
Ha maradt még szilvád, főzz belőle gombócot!