
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
1 nagy kalácshoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Napraforgó kalács
Hozzávalók
Elkészítés
Íme egy fűszeres puha kalács, amit akár ebédre is ehetünk.
1. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. lépés
A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba mérjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet is, és alaposan megdagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
3. lépés
A megkelt tésztát két gombócra osztjuk, hagyjuk néhány percig pihenni, hogy könnyebben tudjuk nyújtani. Ezután kb. 40 cm-es átmérőjű köröket nyújtunk a tésztából. Sütőpapírra tesszük az egyik tésztalapot, ezután megkenjük a pesztóval, majd ráhelyezzük a másikat, a széleit pedig lenyumkodjuk. A kör középére teszünk egy kisebb tálat, majd 1,5-2 cm-es távolságokban bevagdossuk a tésztát. Mindegyik csíkot kétszer megcsavarjuk. Ha körbeértünk, a sütőpapírral együtt átcsúsztatjuk a kalácsot egy sütőlemezre, és 15-20 percig kelesztjük.
4. lépés
A kalács tetejét megkenjük az elhabart tojással, ráreszeljük a sajtot, végül a közepére szórjuk a napraforgómagot.
5. lépés
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük a kalácsot. Ahogy kisült, már tálalhatjuk is akár magában, akár más húsvéti finomságokkal együtt.
Tipp
Ha másik sós kalács is érdekel, próbáld ki a fokhagymás csavart kalácsot is!