Napraforgó kalács

Hozzávalók

napraforgó kalács

Elkészítés

fűszeres kalács, kalács liszt recept, kalács recept, kelt tészta recept, Nagyi Titka Kalács liszt, Nagyi Titka kalácsliszt, napraforgó kalács, napraforgómagos kalács, pesztós kalács, pesztós recept, sós kalács recept, sós kelt tészta recept,

Íme egy fűszeres puha kalács, amit akár ebédre is ehetünk.

1. lépés

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

2. lépés

A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba mérjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet is, és alaposan megdagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

3. lépés

A megkelt tésztát két gombócra osztjuk, hagyjuk néhány percig pihenni, hogy könnyebben tudjuk nyújtani. Ezután kb. 40 cm-es átmérőjű köröket nyújtunk a tésztából. Sütőpapírra tesszük az egyik tésztalapot, ezután megkenjük a pesztóval, majd ráhelyezzük a másikat, a széleit pedig lenyumkodjuk. A kör középére teszünk egy kisebb tálat, majd 1,5-2 cm-es távolságokban bevagdossuk a tésztát. Mindegyik csíkot kétszer megcsavarjuk. Ha körbeértünk, a sütőpapírral együtt átcsúsztatjuk a kalácsot egy sütőlemezre, és 15-20 percig kelesztjük.

4. lépés

A kalács tetejét megkenjük az elhabart tojással, ráreszeljük a sajtot, végül a közepére szórjuk a napraforgómagot.

5. lépés

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük a kalácsot. Ahogy kisült, már tálalhatjuk is akár magában, akár más húsvéti finomságokkal együtt.



Tipp

Ha másik sós kalács is érdekel, próbáld ki a fokhagymás csavart kalácsot is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!