
-
Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés perc
-
1 tortához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Narancsos-csokoládés karácsonyi fatörzs
Hozzávalók
Elkészítés
A narancsos-csokoládés töltelék íze teljesen átjárja a süteményt.
1. lépés
A krémhez felforraljuk a tejszínt a finomra reszelt narancshéjjal, majd levesszük a tűzről, beleszórjuk az apróra tört csokoládét, és simára keverjük, a végén beledolgozzuk a puha vajat is. Legalább 6-8 órára hűtőbe tesszük.
2. lépés
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét robotgéppel habosítani kezdjük, kanalanként hozzáadjuk a porcuk felét. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A sárgáját a maradék porcukorral fehéredésig keverjük, majd a fehérjehabba forgatjuk. Végül beleszitáljuk a lisztet, és spatulával, nagy mozdulatokkal összeforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt, nagy méretű gáztepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük.
3. lépés
Ahogy elkészült a piskóta, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd tiszta konyharuhába vagy sütőpapírba csavarjuk, így hagyjuk teljesen kihűlni.
4. lépés
A megszilárdult trüffelalapot robotgép segítségével óvatosan felverjük. Alacsony fokozaton kezdjük keverni, folyamatosan növelve a sebességet. Amikor már barázdát vetnek benne a habverő villái, elkészült.
5. lépés
A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a trüffelkrém kétharmadával, végül visszatekerjük. 1-2 órára a hűtőbe tesszük szilárdulni.
6. lépés
A tekercs két végét egyenesre vágjuk, majd kb. a harmadrészénél srégan elvágjuk. Ezt a darabot hozzáilletjük a „törzshöz”. A maradék krémmel kívülről is megkenjük a süteményt, majd egy szitából meghintjük kakaóporral és egy kevés porcukorral. Végül díszekkel dekoráljuk.
Tipp
A trüffelkrém helyett használhatjuk a hagyományos csokoládékrémet is, ami a Stefánia-tortánál olvasható. A karácsonyi süteményekhez hozzátartoznak a tekercsek, ilyen a nem annyira megszokott zserbótekercs vagy a csodás gesztenyebomba is!