
-
Elkészítési idő: 70 perc
-
35×40 cm-es, magas falú tepsihez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Német béles
Hozzávalók
Elkészítés
A vékony tésztalapok nagyon vastag diós-csokis tölteléket fognak közre. Az eredmény mennyei!
1. lépés
Először a tésztát készítjük el, ehhez használhatunk késes robotgépet vagy az ujjbegyeinkkel is dolgozhatunk. A csipetnyi sóval elkevert lisztet és a felkockázott, hideg vajat összemorzsoljuk. Ezután belegyúrjuk a tojássárgájákat, az ecetet és a hideg vizet. A tésztagombócot kétfelé vesszük (az egyik lehet kicsit nagyobb) fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
2. lépés
A töltelékhez a tojások sárgáját a porcukor felével habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a reszelt csokoládét is. 10 tojásfehérjéből és a maradék porcukorból tiszta habverővel kemény habot verünk, amit több részletben a csokoládés-diós töltelékhez forgatunk.
3. lépés
A nagyobb tésztagombócot enyhén lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és áttesszük egy magas falú, sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy az oldalára is jusson tészta. Elegyengetjük benne a tölteléket, majd a másik kinyújtott lappal lefedjük. A tetejét alaposan megszurkáljuk villával, hogy ne púposodjon fel.
4. lépés
160 fokon nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. (Légkeveréses sütőben 140 fokon 15–20 percig sütjük.) Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl, maradjon világos a sütemény. Miután kihűlt, szépen felszeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp
A béles diós-csokis töltelékét ízesíthetjük narancs reszelt héjával vagy aszalt áfonyával, és akkor is nagyon finom süteményt kapunk, ha a diót darált mandulával helyettesítjük. Ha kihűlt, jól záródó dobozban pár napig tárolhatjuk, így akár előre is elkészíthető, nemcsak frissen tálalható. Csoki nélkül, enyhén citromos ízzel készül a diós béles, ezt a receptet is érdemes kipróbálni.