Non plus ultra

Hozzávalók

Elkészítés

aprósütemény, Nagyi Titka Búzafinomliszt, non plus ultra,

Lekváros, tojáshabos aprósütemény. Egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád.

1. lépés
A non plus ultra tésztájához lisztből, vajból, vaníliás porcukorból, a tojássárgájából és a csipetnyi sóból késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével tésztát gyúrunk, lefóliázzuk, és hűtőben pihentetjük 60 percig.

2. lépés
Elkészítjük a habot, ehhez a tojásfehérjéket a 200 g porcukorral addig verjük, amíg jó tartású, de nem túl kemény habot kapunk.

3. lépés
Miután újra nyújtható állagú lesz a tészta, lisztezett munkalapon kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy 3 cm-es átmérőjű pogácsaszaggató segítségével kivágjuk belőle a tésztakorongokat, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. A habot kiskanállal is a tetejére adagolhatjuk, de én habzsákot szoktam használni. Beletöltjük a fehérjehabot, és mindegyik tésztakorong tetejére nyomunk egy adagot.

4. lépés
180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. (Légkeveréses sütőben 160 fokon 10 percig sütjük.) A kihűlt kekszeket kevés lekvárral összeragasztjuk. Jól záródó dobozban tároljuk az aprósüteményt!



Tipp

Ha azt szeretnénk, hogy a hab a széléig érjen, akkor úgy nyomjuk rá, hogy csak egy kb. 1 mm-es karimája maradjon, mert valamennyit még úgyis terülni fog. De akkor is szép, ha csak a közepén van egy kis habcsók. Hasonló szendvicskeksz a tiramisukeksz és a citromkrémmel töltött keksz is, érdemes ezeket az aprósüteményeket is kipróbálni.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm