
-
Elkészítési idő: 90 perc + kb. 14 óra pihentetés perc
-
2 kenyérhez
-
Nehézségi fok: 1/5
-
Nyomtatás
Olívás gyökérkenyér
Hozzávalók
Elkészítés
Csodásan egyszerű kenyér dagasztás nélkül, csak a pihentetési időket kell kivárnod.
1. lépés
Az alapanyagokat – az olajbogyó kivételével – alaposan összekeverjük egy fakanállal vagy spatulával, majd lefedve éjszakára kelni hagyjuk a konyhapulton.
2. lépés
Másnap az alaposan belisztezett munakalapra szedjük a tésztát, és téglalapalakúra húzgáljuk. (Közben a kezünket is lisztezzük, mert elég lágy a tészta.) Megszórjuk a vágott olajbogyóval.
3. lépés
A tésztát behajtjuk fentről középre, majd lentről is középre, illetve ugyanezt oldalirányból is megismételjük. Megfordítjuk, hogy a hajtással lefelé legyen. Letakarjuk egy konyharuhával, és 1 órát pihentetjük.
4. lépés
A tésztát kettévágjuk hosszában, áttesszük mindkét darabot egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hosszában néhányszor megcsavarjuk a kenyereket, így kapjuk meg a tipikus formát. Ismét letakarjuk, és újabb 1 órát pihentetjük.
5. lépés
A sütőt felforrósítjuk 220 fokosra. Az aljába jégkockát dobunk, kevés vizet öntünk vagy alaposan bespricceljük vízzel, a lényeg, hogy gőz képződjön. És betesszük a tepsit. 20-25 perc után mérsékeljük 180 fokra a sütő hőmérsékletét, és készre sütjük a kenyereket nagyjából 20-25 perc alatt. Ekkor már nem kell plusz gőzt képezni. A kenyerek akkor készülnek el, ha már kérges kívülről, és kongó hangot ad a belseje, ha megkopogtatjuk.
6. lépés
Ezt a fajta kenyeret a legjobb frissen tálalni akár egy tálka ízesített olívaolajjal.
Tipp
Az olajbogyót bátran cserélheted vagy kiegészítheted más alapanyagokkal, akár szárított paradicsommal, zöld fűszerekkel is, remek lesz! A lisztet is bátrancserélheted félbarna kenyérlisztre.