
-
Elkészítési idő: 90 perc
-
4-5 tepsire való adaghoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Omlós, rozsos mézeskalács
Hozzávalók
Elkészítés
Klasszikus karácsonyi mézeskalács, amely a sütés után rögtön puha lesz. Feldíszítve dísz is lehet belőle.
1. lépés
A mézes sütemény alapanyagait alaposan gyúrjuk össze. A mézet érdemes langyos állapotban a tésztához adni, mert könnyebben kezelhető lesz. Az összedolgozott tésztát hűtsük le kis adagokban a hűtőben, mielőtt kinyújtanánk a kiszúráshoz. Lisztezett deszkán nyújtsuk körülbelül 0,5 cm vastagra a tésztát, majd szaggassunk belőle tetszés szerinti formákat. Fontos, hogy mindig csak annyi tésztát vegyünk ki a hűtőből, amennyit ki is szaggatunk, így a maradék nem melegszik fel.
2. lépés
Sütés előtt kenjük meg a süteményeket tojásfehérjével. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 5 perc alatt barnára sütjük, és hagyjuk kihűlni.(Légkeveréses sütőben 160 fokon sütjük 5 percig.)
3. lépés
Ha kihűlt, mintákat rajzolhatunk a mézes süteményekre. Tojásfehérjét keverjünk össze annyi porcukorral, hogy egy nagyon sűrű, tejföl állagú masszát kapjunk. A masszát töltsük habzsákba/zacskóba, amin pici lyukat vágunk, és rajzoljunk mintákat a süteményekre.
Tipp
Ahány ország, annyiféle mézes aprósütemény. Van, ahol gyömbéresebb az íze, máshol ánizzsal fűszerezik, van, ahol melasszal, máshol méz helyett juharsziruppal édesítik. A német Lebkuchen is egy ilyen klasszikus, a receptjét érdemes karácsony környékén kipróbálni.