Panettone

Hozzávalók

Elkészítés

Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, panettone, panettone kalács,

Hagyományos olasz karácsonyi kalács sok-sok aszalt gyümölccsel.

1. lépés
A panettone tésztájához a cukorból egy keveset félreteszünk, ezután a többit a puha vajjal, a narancs finomra reszelt héjával és a vanília kikapart magjaival habosra keverjük. Tovább keverve, egyesével beleütjük a tojásokat. A langyos tejhez kevés cukrot adunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a vajas keveréket és a felfuttatott élesztőt, végül lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen másfél órát kelesztjük. A sok vaj miatt viszonylag lassan kel meg, ne essünk kétségbe.

2. lépés
A felszeletelt szilvát a rummal felforraljuk, egészen addig, amíg magába szívja az összes alkoholt. A marcipánt kis darabokra kockázzuk.

3. lépés
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, közben folyamatosan hozzáadva a szilvát, a mandulát és a marcipánt. A tésztát – ha kisebb formákat használunk, szétosztjuk – a sütőformába tesszük (legfeljebb annak 1/2 – 2/3 részéig érjen), és további 1 órát kelesztjük. 160 fokos sütőben 45–55 perc alatt (a forma méretétől függ) készre sütjük.



Tipp

Lehet kapni szép, magas, fém panettone-sütőt, de egyszer használatos, papírból készült formákat is használhatunk. A panettone készülhet mandulával, aszalt gyümölcsökkel, aszalt citrushéjjal, csokoládéval is, a variációknak csak a képzelet szab határt. A hagyományos foszlós kalács és a Hokkaido kalács is nagyon finom, ezeket a recepteket is érdemes kipróbálni.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm