
-
Elkészítési idő: 60 perc + 75 perc pihentetés = 135 perc
-
1 kalácshoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Pestos kalács
Hozzávalók
Elkészítés
Így készíts meseszép sós kalácsot.
1. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. lépés
A tészta többi hozzávalóját – a vaj kivételével – egy tálba mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet is, és alaposan megdagasztjuk. Amikor a tészta már összeállt, több részletben beledogozzuk a puha vajat is.
3. lépés
Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
4. lépés
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a pestoval, meghintjük reszelt sajttal, majd a hosszanti oldalától kezdve feltekerjük. A szélét összecsípjük, majd lefelé fordítjuk. Középen, hosszában kettévágjuk a hengert (a tetejét hagyjuk egyben) majd kifelé fordítva megcsavarjuk. A végét összecsípjük.
5. lépés
Az így kapott tésztát csigavonalban felcsavarjuk, majd áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. További 30 percig kelesztjük.
6. lépés
A kelesztés után lekenjük tojássárgájával, megszórjuk egy kevés maggal, végül pedig 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tipp
A sós kalácsok gyönyörűen variálhatók, próbáld ki a spenótos-kecskesajtos csigakalácsot vagy a napraforgó kalácsot is!