
-
Elkészítési idő: 90 perc + 90 perc kelesztés = 180 perc
-
2 kalács
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Pirított hagymás-krumplis kalács
Hozzávalók
Elkészítés
Ha még nem próbáltál krumplival kalácsot sütni, itt az ideje!
1. lépés
A megtisztított, nagyobb darabokra vágott krumplit puhára főzzük sós vízben. Ezután hagyjuk langyosra hűlni. A főzővízből tegyünk félre, kelleni fog a tésztához!
2. lépés
A lisztet elvegyítjük a sóval és a cukorral, ezután elmorzsoljuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a villával összetört krumplit, a kimért főzőlevet, és elkezdjük dagasztani. Amikor már nagyjából összeállt a tészta, több részletben beledolgozzuk a puha vajat és a pirított hagymát.
3. lépés
60 percig letakarva, meleg helyen kelesztjük.
4. lépés
A megkelt tésztát 6 egyforma részre vágjuk, gombócot formázunk belőlük, és újabb 5 percig kelesztjük. A gombócokból rudakat sodrunk, ezután hármasával összefonjuk, a végüket összecsípjük, és sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába tesszük őket. Természetesen tepsin is süthetjük. 20-30 percig kelesztjük, majd lekenjük az elhabart tojással, megszórhatjuk még egy kevés napraforgómaggal is.
5. lépés
A kalácsokat 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Tipp
Ha nem kapunk a boltban pirított hagymát (amit a hot-dogra is szoktak szórni), akkor vaj és olaj keverékét fonnyasszunk meg 2 fej hagymát.