
-
Elkészítési idő: 90 perc
-
40-50 darabhoz
-
Nehézségi fok: 4/5
-
Nyomtatás
Profiterol
Hozzávalók
Elkészítés
Ki ne szeretné ezt a jól variálható olasz édességet?
1. lépés:
Először a trüffelkrémet készítjük el. Ehhez a habtejszínt felforraljuk, majd a felaprított tejcsokoládéra öntjük, és simára keverjük. Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük megszilárdulni. (Ha gyorsítanánk a folyamatot, a fagyasztóba is betehetjük, csak ne fagyjon meg.)
2. lépés:
A vizet a vajjal és a sóval összeforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és nagyjából 3-4 percig keverjük, amíg a tészta szépen összeáll, és valamennyire átsül a liszt. Gyors és erős mozdulatokkal dolgozzunk!
3. lépés:
Az így kapott masszát levesszük a lángról, 1-2 percig hagyjuk hűlni, majd egyenként belekeverke a tojásokat nagyon alaposan és gyorsan összedolgozzuk. Használhatunk robotgépet, de egy fakanál is megteszi. A lényeg, hogy mindig csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha az előzőt már teljesen bele tudtuk dolgozni.
4. lépés:
A masszát habzsákba töltjük, és diónyi méretű halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire belőle. Viszonylag nagy helyet kell köztük hagynunk, mert megnőnek a golyócskák.
5. lépés:
A fánkokat 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre (tilos kinyitni az ajtót), majd mérsékeljük 160 fokra a hőmérsékletet, és további 10 percig sütjük. Akkor van kész a sütemény, ha kivéve könnyűek, belül átsültek, és már csak egy vékony, hártyás tésztaréteg baradt bennük. Ekkor egy késsel vagy egy fakanál nyelével mindegyikbe lyukat ütünk.
6. lépés:
Az előzetesen elkészített és behűtött trüffelkrémet robotgéppel habosítani kezdjük, majd a fordulatot folyamatosan emelve könnyű habbá verjük. Ne verjük túl, mert akkor kicsapódik a tejszín. A trüffelkrémet habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a kihűlt fánkocskákat.
7. lépés
A csokiöntethez felforraljuk a habtejszínt, majd az aprított étcsokoládéra öntjük, és simára keverjük. A csokiszósszal meglocsoljuk a betöltött fánkocskákat.
Tipp
Csodás pisztáciás tölteléket is készíthetünk, csak verjünk kemény habbá tejszínt, majd több részletben keverjük a pisztáciapasztához. A tészta egy részéből készíthetsz ördögpirulát is!