Rozsos-magos kenyér

Hozzávalók

Elkészítés

kenyérrecept, Nagyi Titka Búzakenyérliszt, Nagyi Titka Teljes kiőrlésű búzaliszt, Nagyi Titka Világos rozsliszt, rozsos kenyér,

Tökéletes reggeli kenyér, ami langyosan, vékonyra szelve, rengeteg vajjal a legfinomabb.

1. lépés
A liszteket egy nagy tálba szitáljuk a sóval. Közben kb. 1 dl langyos vízhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy felfusson. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, ide adagoljuk a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Kb. 2,5 dl-re lesz szükségünk, de előfordulhat, hogy kicsit többet felvesz a tészta. Kézzel vagy robotgéppel bedagasztjuk a kenyértésztánkat, közben hozzászórjuk a magok nagy részét is. Egy keveset félreteszünk a tetejére. Ha már szépen elválik az edény falától a ruganyos tészta, műanyag fóliával vagy tiszta konyharuhával lefedjük. Meleg helyen duplájára kelesztjük (ez kb. 1 órát igényel).

2. lépés
Lisztezett felületen formázzuk meg a kenyerünket, és tegyük a sütőedénybe vagy egy tepsire. Mehet a tetejére a félretett magkeverék. Konyharuhával letakarjuk, és újabb 30–45 percig kelesztjük.

3. lépés
200 fokra előmelegített sütőben kb. 35–40 percig sütjük.



Tipp

Ha rendszeresen sütünk kenyeret, jobb minőségűvé tehetjük, ha egy picit lecsípünk a nyers tésztából, és belekeverjük a következő sütésnél a hozzávalókba. Ezt ismételve mindig lesz egy alap, ami ugyan nem helyettesíti a kovászt, de lényegesen feljavítja a kenyereinket. A kenyér természetesen kerekre gömbölyítve, forma nélkül is elkészíthető! Lelkes házipékeknek a joghurtos kenyér és a tönkölybúzás házi kenyér receptjét is érdemes kipróbálni.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm