Rozsos szendvicszsemle

Hozzávalók

Elkészítés

Nagyi Titka Világos rozsliszt, péksütemény, rozsos zsemle, zsemlerecept,

Puha, laktató zsemle házilag.

1. lépés
A tejet egy kevés cukorral elkeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A liszteket egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd a közepébe mélyedést készítünk. Idekerül az élesztős tej, a maradék tej, a tojássárgáják, a vaj és a tejföl. Alaposan megdagasztjuk a tésztát. Akkor van kész, ha már szépen elválik az edény falától, és sima a felülete. Letakarva kb. 1 órát meleg helyen kelesztjük.

2. lépés
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk, mindegyik darabot szépen meggömbölyítjük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Ismét letakarjuk, és kelesztjük 30–40 percig.

3. lépés
A puffancsokat megkenjük a tejjel elhabart tojással, a tetejét megszórjuk valamilyen maggal, pehellyel vagy fűszerrel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. (Légkeveréses sütőben 160 fokon 15–18 percig sütjük.)



Tipp

Sokféle házi zsemlét készíthetünk: a mézes-meggyes tönkölyzsemle, a bajor zsemleés a zabos-rozsos zsemle is nagyon finom.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm