
-
Elkészítési idő: 90 perc
-
12-16 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Rumbaba
Hozzávalók
Elkészítés
A csodás, vajas, élesztős tésztát megsütjük, megáztatjuk egy tömény cukorszirupban, majd meglocsoljuk alaposan rummal.
1. lépés
A tésztához az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és a tetejére hintünk egy kevés lisztet.
2. lépés
Amíg felfut, egy tálba kimérjük a lisztet, a sót, hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát. Elkezdjük összedolgozni, majd mehet bele az élesztős tej is. Addig dagasztjuk, amíg már szépen kezdenek látszani benne a légbuborékok, ekkor adagolhatjuk hozzá a puha vajat. Még további, legalább 5-10 percig dagasztjuk, hogy szépen felvegye a vajat a többi hozzávaló. Ne ijedjünk meg, ez egy nagyon lágy kelt tészta! Letakarva kb. 45 percig kelesztjük.
3. lépés
A megkelt tésztát a legegyszerűbb habzsákból (ennek hiányában egy tiszta uzsonnás tasakból, aminek az egyik sarkát levágtuk) kiadagolni. Egy muffintepsit vagy mini kuglófformákat kivajazunk, majd a nyomózsákból kb. 1/2 – 2/3-ad részig töltjük a mélyedéseket, és egy ollóval levágjuk a tésztát mindegyik felett. Újabb 20 perc kelesztés következik.
4. lépés
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményeket. Kivesszük, és kihűtjük őket.
5. lépés
Közben a cukorból, a vízből, a vanília héjából és a narancshéjból szirupot főzünk. A kihűlt tésztákat alaposan megáztatjuk a cukorszirupban, majd kiszedjük, és meglocsoljuk őket rummal. Tejszínhabbal vagy főzött vaníliakrémmel tálaljuk.
Tipp
Ha szereted a 2-3 falatos kelt tésztákat, próbáld ki a csokis-áfonyás zsemléket is!