Rumbaba

Hozzávalók

Rumbaba

Elkészítés

áztatott kelt tészta, cukorszirupos sütemény, francia sütemény, kelt tészta recept, kelt tésztás recept, lengyel sütemény, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, rumbaba recept, rumos recept, rumos sütemény recept,

A csodás, vajas, élesztős tésztát megsütjük, megáztatjuk egy tömény cukorszirupban, majd meglocsoljuk alaposan rummal.

1. lépés
A tésztához az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és a tetejére hintünk egy kevés lisztet.

2. lépés
Amíg felfut, egy tálba kimérjük a lisztet, a sót, hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát. Elkezdjük összedolgozni, majd mehet bele az élesztős tej is. Addig dagasztjuk, amíg már szépen kezdenek látszani benne a légbuborékok, ekkor adagolhatjuk hozzá a puha vajat. Még további, legalább 5-10 percig dagasztjuk, hogy szépen felvegye a vajat a többi hozzávaló. Ne ijedjünk meg, ez egy nagyon lágy kelt tészta! Letakarva kb. 45 percig kelesztjük.

3. lépés
A megkelt tésztát a legegyszerűbb habzsákból (ennek hiányában egy tiszta uzsonnás tasakból, aminek az egyik sarkát levágtuk) kiadagolni. Egy muffintepsit vagy mini kuglófformákat kivajazunk, majd a nyomózsákból kb. 1/2 – 2/3-ad részig töltjük a mélyedéseket, és egy ollóval levágjuk a tésztát mindegyik felett. Újabb 20 perc kelesztés következik.

4. lépés
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményeket. Kivesszük, és kihűtjük őket.

5. lépés
Közben a cukorból, a vízből, a vanília héjából és a narancshéjból szirupot főzünk. A kihűlt tésztákat alaposan megáztatjuk a cukorszirupban, majd kiszedjük, és meglocsoljuk őket rummal. Tejszínhabbal vagy főzött vaníliakrémmel tálaljuk.



Tipp

Ha szereted a 2-3 falatos kelt tésztákat, próbáld ki a csokis-áfonyás zsemléket is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm