
-
Elkészítési idő: 180 perc
-
8-10 darabhoz
-
Nehézségi fok: 4/5
-
Nyomtatás
Sajtos sós kalács
Hozzávalók
Elkészítés
Otthon is készíthetsz sajtos fonott mini kalácsokat!
1. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. lépés
A lisztet elvegyítjük a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és az olvasztott vajat is. Alaposan megdagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
3. lépés
A megkelt tésztát 8-10 egyenlő részre vágjuk. Mindegyikből gombócot gömbölyítünk, és hagyjuk pihenni 5 percig. A gombócokat hurkává sodorjuk, majd hosszanti irányban, a végétől kb. 2 cm-re elkezdve végigvágjuk, úgy, hogy 3 egyenlő méretű szálat kapjunk. Megfonjuk a kis kalácsokat, a végüket összecsípjük. Sütőpapírral bélelt tepsin hagyjuk újabb 30 percig kelni.
4. lépés
Egy lábasban a vizet összeforraljuk a szódabikarbónábal és a sóval. Kettesével beledobjuk a kis kalácsokat a szódás fürdőbe, és oldalanként 30-40 másodpercig főzzük őket.
5. lépés
Óvatosan a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a forrázott péksüteményeket. A tetejüket megszórjuk egy kevés reszelt sajttal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük a kalácsokat.
Tipp
A forrázás után akár le is fagyaszthatod a kalácsokat, így frissen sütheted ki húsvétkor. Ha pedig foszlósabb kalácstésztát keresel, próbáld ki a fokhagymás csavart kalácsot !