Sajtos-tönkölyös rúd

Hozzávalók

Elkészítés

sajtos rúd, sós sütemény,

Vendégváró tönkölyös ropi, ropogós sajttal a tetején.

1. lépés
Melegítsük elő a sütőt (villany: 190 fok, gáz: 5-ös fokozat). Vékonyan olajozzunk meg egy sütőlapot vagy tegyünk rá sütőpapírt.

2. lépés
A sajtos rúd tésztájához tegyük a lisztet, sót és a fűszereket egy nagy tálba, majd ujjbegyeinkkel dolgozzuk bele a vajat és a zsírt, hogy a keverék morzsaszerűvé váljon. Adjuk hozzá a reszelt cheddart, dolgozzuk hozzá a tésztához, majd a tojást és egy evőkanál jéghideg vizet. Egy fakanál segítségével keverjük össze. Ha kissé száraznak tűnik, adjunk még hozzá egy kis vizet. Gyúrjuk pár másodperc erejéig, amíg simává válik és már nincsenek benne nagyobb, száraz darabok.

3. lépés
Nyújtsuk a tésztát nagyjából 40×30 cm nagyságú téglalap alakúra. Vékonyan kenjük le tojással, hintsük meg sóval, majd a finomra reszelt sajttal. Vágjuk fel 1 cm-es csíkokra. Tegyük az előkészített sütőlapra, takarjuk le folpakkal, és hűtsük 1 órán át, amíg a rudacskák megdermednek.

4. lépés
Süssük őket 200 fokos sütőben 15 percig, légkeverés nélkül, amíg aranybarnára pirulnak és porhanyóssá válnak. Tegyük őket rácsra hűlni.



Tipp

Azok, akik kedvelik a pikánsabb ízvilágot, kiegészíthetik az alapreceptet 1 teáskanál Cayenne-borssal vagy őrölt mustármaggal. A vendégváró asztalra készíthetünk még grissinit vagy sajtos krékert is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!