
-
Elkészítési idő: 45 perc
-
40-50 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Sajtos tönkölypogácsa
Hozzávalók
Elkészítés
Tönkölylisztből is készíthetünk foszlós, puha pogácsákat!
1. lépés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, a tetejére hintünk egy kevés lisztet, és felfuttatjuk.
2. lépés:
Egy nagy tálba mérjük a liszteket, a sót, majd a tészta többi hozzávalóját is, és ruganyos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
3. lépés:
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, a tetejére reszeljük a sajtot. Képzeletben három részre osztjuk, az alját és a tetejét behajtjuk középre, majd az oldalát is. Letakarva 20 percig pihentetjük. Ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük, végül még egyszer megismételjük. A harmadik kelesztés után a kinyújtott tésztából kiszaggatjuk a pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket. 30 percig hagyjuk még kelni.
4. lépés:
A pogácsák tetejét megkenjük az elhabart tojással, ezután megszórjuk a reszelt sajttal.
5. lépés:
200 fokra előmelegített sütőben kb. 16 perc alatt készre sütjük.
Tipp
A kész pogácsákat nyugodtan le is fagyaszthatjuk, majd tálalás előtt elegendő átmelegíteni. Variáljuk a sajtokat, én például érett cheddart használtam hozzá, ami nem csak csodás színű, de nagyszerű ízt is ad neki. A recepthez kiválóan alkalmas a Nagyi titka kelt tészta süteményliszt is! Tavasszal próbáld ki a medvehagymás rozspogácsát is!