Sajtos tönkölypogácsa

Hozzávalók

Elkészítés

élesztős pogácsa recept, hajtogatott pogácsa, Nagyi titka Tönkölybúza finomliszt, pogácsa, pogácsa recept, pogácsa recept képekkel, puha pogácsa, sajtos pogácsa, sajtos pogácsa recept, sós aprósütemény, tejfölös pogácsa, teljes kiőrlésű pogácsa, tönkölypogácsa, vajas pogácsa, vajas pogácsa recept,

Tönkölylisztből is készíthetünk foszlós, puha pogácsákat!

1. lépés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, a tetejére hintünk egy kevés lisztet, és felfuttatjuk.

2. lépés:
Egy nagy tálba mérjük a liszteket, a sót, majd a tészta többi hozzávalóját is, és ruganyos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

3. lépés:
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, a tetejére reszeljük a sajtot. Képzeletben három részre osztjuk, az alját és a tetejét behajtjuk középre, majd az oldalát is. Letakarva 20 percig pihentetjük. Ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük, végül még egyszer megismételjük. A harmadik kelesztés után a kinyújtott tésztából kiszaggatjuk a pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket. 30 percig hagyjuk még kelni.

4. lépés:
A pogácsák tetejét megkenjük az elhabart tojással, ezután megszórjuk a reszelt sajttal.

5. lépés:
200 fokra előmelegített sütőben kb. 16 perc alatt készre sütjük.



Tipp

A kész pogácsákat nyugodtan le is fagyaszthatjuk, majd tálalás előtt elegendő átmelegíteni. Variáljuk a sajtokat, én például érett cheddart használtam hozzá, ami nem csak csodás színű, de nagyszerű ízt is ad neki. A recepthez kiválóan alkalmas a Nagyi titka kelt tészta süteményliszt is! Tavasszal próbáld ki a medvehagymás rozspogácsát is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!