
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
24 cm-es átmérőjű piteformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Sajtos-újhagymás pite
Hozzávalók
Elkészítés
A fűszeres omlós tésztán aranybarnára sül a gazdag, sajtos töltelék.
1. lépés
A liszteket, a sót, a kakukkfüvet elvegyítjük, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat. Késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével morzsás állagúvá dolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojássárgáját, végül pedig egy nagyon kicsi hideg vizet. Épp csak annyit, hogy szépen összeálljon a tészta. Műanyag fóliába csomagolva kb. 60 percre hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük.
2. lépés
A töltelékhez a megtisztított újhagymát felkarikázzuk. Ezután simára keverjük a tojásokkal, a tejszínnel, a reszelt sajttal és a fűszerekkel. Nyugodtan tehetünk még bele pirított gombát, felcsíkozott sonkát is!
3. lépés
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen vagy két sütőpapír között kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, majd a nyújtófa segítségével levágjuk a túllógó részeket. (Ezeket kisüthetjük sós keksznek is.)
4. lépés
Egy sütőpapír darabot összegyűrünk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel (ennek hiányában én pl. nyers rizst szoktam használni) feltöltjük. 20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát.
5. lépés
Óvatosan kivesszük a sütőből, és eltávolítjuk a sütőpapírt a nehezékkel együtt (utóbbit felhasználhatjuk még számos sütés alkalmával). Az elősütött tésztalapra öntjük a tölteléket, és visszarakjuk kb. 30 percre a sütőbe.
6. lépés
A kisült pitét langyosra hűlve tálalhatjuk is.
Tipp
Ha te is szereted a sós pitéket, mindenképp ajánlom a zöldséges pitét is kipróbálásra!