Sajtos-újhagymás pite

Hozzávalók

Sajtos-újhagymás pite

Elkészítés

hagymás pite recept, Nagyi Titka Extra finom süteményliszt, Nagyi titka omlós tészta süteményliszt, pite ebédre, sajtos pite recept, sajtos sütemény recept, sós omlós tészta recept, sós pite recept, sós sütemény recept,

A fűszeres omlós tésztán aranybarnára sül a gazdag, sajtos töltelék.

1. lépés
A liszteket, a sót, a kakukkfüvet elvegyítjük, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat. Késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével morzsás állagúvá dolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojássárgáját, végül pedig egy nagyon kicsi hideg vizet. Épp csak annyit, hogy szépen összeálljon a tészta. Műanyag fóliába csomagolva kb. 60 percre hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük.

2. lépés
A töltelékhez a megtisztított újhagymát felkarikázzuk. Ezután simára keverjük a tojásokkal, a tejszínnel, a reszelt sajttal és a fűszerekkel. Nyugodtan tehetünk még bele pirított gombát, felcsíkozott sonkát is!

3. lépés
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen vagy két sütőpapír között kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, majd a nyújtófa segítségével levágjuk a túllógó részeket. (Ezeket kisüthetjük sós keksznek is.)

4. lépés
Egy sütőpapír darabot összegyűrünk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel (ennek hiányában én pl. nyers rizst szoktam használni) feltöltjük. 20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát.

5. lépés
Óvatosan kivesszük a sütőből, és eltávolítjuk a sütőpapírt a nehezékkel együtt (utóbbit felhasználhatjuk még számos sütés alkalmával). Az elősütött tésztalapra öntjük a tölteléket, és visszarakjuk kb. 30 percre a sütőbe.

6. lépés
A kisült pitét langyosra hűlve tálalhatjuk is.



Tipp

Ha te is szereted a sós pitéket, mindenképp ajánlom a zöldséges pitét is kipróbálásra!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm