Sajtos-zöldfűszeres hajtovány

Hozzávalók

Elkészítés

fűszeres péksütemény, Nagyi Titka Búzakenyérliszt, sajtos péksütemény,

Tökéletes péksütemény vacsorához, uzsonnára vagy akár vendégvárónak.

1. lépés
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt, és hagyjuk, hogy néhány perc alatt felfusson. Közben egy nagy tálba mérjük a lisztet és a sót, hozzáadjuk az puha vajat és az élesztős tejet. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük 40 percig.

2. lépés
A töltelékhez a fűszereket és az aszalt paradicsomot felaprítjuk, és a sóval ízesített vajhoz dolgozzuk.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, és külön-külön 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk lisztezett munkalapon. Vékonyan megkenjük a fűszervajjal, megszórjuk reszelt sajttal, és feltekerjük a szélesebb oldalánál kezdve.

3. lépés
A tésztarudakat ezután ferdén, mindig ellentétes irányban felszeleteljük (trapézokat formázzon), így kapjuk meg a klasszikus hajtovány formát. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és újabb 20 percig kelesztjük. Ezután vékonyan megkenjük a tetejüket elhabart tojással, és magokkal vagy reszelt sajttal megszórva 180 fokos sütőbe tesszük 20 percre. (Légkeveréses sütőben 160 fokon 15–18 percig sütjük.)



Tipp

A maradékot le lehet fagyasztani. A töltelékhez adhatunk olívabogyót, felaprított diót, camembert sajtot is. Ha inkább édes péksüteményt sütnél, készítsd el a diós-kardamomos tekercset vagy a málnás-krémsajtos csigát!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm