Sok magvas ropogós

Hozzávalók

Elkészítés

Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, sós aprósütemény,

Abbahagyhatatlan ropogtatnivaló, vendégváró stangli bármilyen alkalomra.

1. lépés
A sós sütemény két részből áll, előbb a burgonyás részt készítjük elő. A burgonyapelyhet kevés vízzel eldolgozzuk és hozzáadjuk a sót, élesztőt, a margarint és a tojássárgáját. Amennyiben nincs otthon burgonyapehely, úgy használhatunk főtt burgonyát is, amelyet áttörve keverünk bele a masszába. A hozzávalókat krémes állagúra eldolgozzuk, majd beleszitáljuk a lisztet és készre gyúrjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni.

2. lépés
A vajas részhez a liszt 10%-át eldolgozzuk a vajjal, a többit összekeverjük a többi hozzávalóval és tésztát gyúrunk belőle. A kész tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, a lisztes-vajas részt a közepébe helyezzük és a tészta sarkait ráhajtjuk, bebugyolálva azt. Ezután óvatosan újra kinyújtjuk, hogy a vajas rész lehetőleg ne jöjjön ki a tésztából, így hajtogatjuk szimplán, duplán és még egyszer duplán. A szimpla hajtáshoz nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra. Először jobb oldalról hajtsuk be a tészta 1/3-át, majd bal oldalról hajtsuk rá a tészta fennmaradó egyharmadát a másik két rétegre, így végül 3 rétegű tésztát kapunk.
A dupla hajtáshoz ezután nyújtsuk ki újra a tésztát téglalap alakúra és most a jobb oldali egynegyedét hajtsuk be a tészta feléig, majd tegyük ugyanezt a bal oldali egynegyedével. Végül hajtsuk egymásra a két felét, így végül 4 rétegű tésztát kapunk. Tetejét olajjal kenjük le és egy napig hűtőben pihentetjük.

3. lépés
A pihentetett tésztákat összegyúrjuk és 1,5 mm vékonyra nyújtjuk, tetejüket tojással kenjük és finoman megsózzuk. A kinyújtott tésztát 2×15 cm-es lapokra vágjuk, tetejüket megszórjuk a tört magokkal és a korianderrel, majd előmelegített, gőzös sütőben 200 fokon körülbelül 5–7 percig sütjük. (Légkeveréses sütőben 180 fokon sütjük 5–6 percig.)



Tipp

Ha gyorsan szeretnél sós süteményt sütni, akkor a szárított paradicsomos tönkölyrudacskákat próbáld ki!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!