
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
kb. 15 adaghoz
-
Nehézségi fok: 4/5
-
Nyomtatás
Somlói galuska
Hozzávalók
Elkészítés
Ki ne szeretné a klasszikus somlói galuskát? Íme a receptje!
1. lépés:
A piskótákat külön-külön készítjük el. A tojásokat adagonként szétválasztjuk. A fehérjét robotgéppel habosítani kezdjük, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A sárgáját a vaníliával elhabarjuk, és a fehérjehabba forgatjuk. Végül beleszitáljuk a lisztet, illetve a megfelelő adagokba a diót és a kakaóport is. Spatulával, nagy mozdulatokkal összevegyítjük. A masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 14-15 perc alatt készre sütjük. Ahogy elkészült, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és félretesszük. Tipp: a habverőket nem kell közben elmosni, ha csak a fehérjékhez használjuk. A sárgájákat elegendő alaposan elhabarni villa segítségével. A lisztet mindig szitáljuk át a piskótasütésnél, így nem maradnak a tésztában kellemetlen csomók.
2. lépés:
A sárgakrémhez a tojások sárgáját elkeverjük a vaníliamagokkal, a keményítővel és a tejszínnel. Közben pedig csípősre melegítjük a tejet. A meleg tejet folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez adjuk, majd az egészet visszaöntjük a fazékba, és alacsony lángon, folyamatosan keverve besűrítjük.
3. lépés:
Amíg készül a piskóta, megfőzzük a szirupot is. Ehhez a vizet összeforraljuk a rummal, a finomra reszelt narancshéjjal, a vaníliarúd héjával és a cukorral. Néhány percig főzzük forrástól számítva. Akkor zárjuk el, amikor kissé kezd besűrűsödni. Miután hűlt egy kicsit, kidobhatjuk belőle a vaníliát.
4. lépés:
A mazsolát beáztatjuk annyi meleg vízbe, amennyi ellepi, hogy megduzzadjanak. Nyugodtan adhatunk a vízhez egy kevés rumot is.
5. lépés:
Összerakjuk a süteményt. A sárga piskótalapot egy tálcára vagy sütőedénybe helyezzük, és egyenletesen meglocsoljuk a szirup felével. Ha beszívta, rákenjük a vaníliakrém felét is, és megszórjuk a leszűrt mazsola felével, valamint a durvára darált dió egyik felével is. Ráhelyezzük a kakaós lapot, és ugyanúgy járunk el vele, mint az előzőnél. Végül pedig lezárjuk a diós tésztával. A sütemény tetejét meghintjük kakaóporral, és néhány órán át becsomagolva hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek a rétegek.
6. lépés:
Tálalás előtt elkészítjük a csokiöntetet. A vizet, a rumot, a cukrot és a kakaót összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, és beleöntjük az aprított csokoládét. Simára keverjük, és félretesszük tálalásig. (Ha nem frissen készítjük, és megdermedne, elég felmelegíteni, hogy újra folyóssá váljon.)
7. lépés
A süteményből kanállal darabokat vágunk le, és több kisebb vagy egy nagy tálba szedjük. Meglocsoljuk a csokiöntettel, és megszórjuk aprított dióval. Végül tejszínhabbal tálaljuk.
Tipp
Tökéletes vendégváró édesség, hiszen előre elkészíthetjük, és dekoratívan tálalhatjuk. Tortaként is süthetjük, ilyenkor ne daraboljuk fel, hanem töltsük vissza a tortakarikába, és a tetejére öntsük a csokit. Azoknak, akik ezt az ízvilágot szeretik, csak ajánlani tudom a másik retro édességet, a Jetty-tortát.