Somlói galuska

Hozzávalók

Elkészítés

diós piskóta recept, diós sütemény recept, kakaós piskóta recept, krémes sütemény recept, krémes sütemények, mazsolás sütemény recept, piskóta, piskóta fajták, piskóta recept, piskóta tészta, piskóta variációk, somlói galuska, somlói galuska recept, somlói galuska recept képekkel, sütemény receptek,

Ki ne szeretné a klasszikus somlói galuskát? Íme a receptje!

1. lépés:
A piskótákat külön-külön készítjük el. A tojásokat adagonként szétválasztjuk. A fehérjét robotgéppel habosítani kezdjük, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A sárgáját a vaníliával elhabarjuk, és a fehérjehabba forgatjuk. Végül beleszitáljuk a lisztet, illetve a megfelelő adagokba a diót és a kakaóport is. Spatulával, nagy mozdulatokkal összevegyítjük. A masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 14-15 perc alatt készre sütjük. Ahogy elkészült, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és félretesszük. Tipp: a habverőket nem kell közben elmosni, ha csak a fehérjékhez használjuk. A sárgájákat elegendő alaposan elhabarni villa segítségével. A lisztet mindig szitáljuk át a piskótasütésnél, így nem maradnak a tésztában kellemetlen csomók.

2. lépés:
A sárgakrémhez a tojások sárgáját elkeverjük a vaníliamagokkal, a keményítővel és a tejszínnel. Közben pedig csípősre melegítjük a tejet. A meleg tejet folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez adjuk, majd az egészet visszaöntjük a fazékba, és alacsony lángon, folyamatosan keverve besűrítjük.

3. lépés:
Amíg készül a piskóta, megfőzzük a szirupot is. Ehhez a vizet összeforraljuk a rummal, a finomra reszelt narancshéjjal, a vaníliarúd héjával és a cukorral. Néhány percig főzzük forrástól számítva. Akkor zárjuk el, amikor kissé kezd besűrűsödni. Miután hűlt egy kicsit, kidobhatjuk belőle a vaníliát.

4. lépés:
A mazsolát beáztatjuk annyi meleg vízbe, amennyi ellepi, hogy megduzzadjanak. Nyugodtan adhatunk a vízhez egy kevés rumot is.

5. lépés:
Összerakjuk a süteményt. A sárga piskótalapot egy tálcára vagy sütőedénybe helyezzük, és egyenletesen meglocsoljuk a szirup felével. Ha beszívta, rákenjük a vaníliakrém felét is, és megszórjuk a leszűrt mazsola felével, valamint a durvára darált dió egyik felével is. Ráhelyezzük a kakaós lapot, és ugyanúgy járunk el vele, mint az előzőnél. Végül pedig lezárjuk a diós tésztával. A sütemény tetejét meghintjük kakaóporral, és néhány órán át becsomagolva hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek a rétegek.

6. lépés:
Tálalás előtt elkészítjük a csokiöntetet. A vizet, a rumot, a cukrot és a kakaót összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, és beleöntjük az aprított csokoládét. Simára keverjük, és félretesszük tálalásig. (Ha nem frissen készítjük, és megdermedne, elég felmelegíteni, hogy újra folyóssá váljon.)

7. lépés
A süteményből kanállal darabokat vágunk le, és több kisebb vagy egy nagy tálba szedjük. Meglocsoljuk a csokiöntettel, és megszórjuk aprított dióval. Végül tejszínhabbal tálaljuk.



Tipp

Tökéletes vendégváró édesség, hiszen előre elkészíthetjük, és dekoratívan tálalhatjuk. Tortaként is süthetjük, ilyenkor ne daraboljuk fel, hanem töltsük vissza a tortakarikába, és a tetejére öntsük a csokit. Azoknak, akik ezt az ízvilágot szeretik, csak ajánlani tudom a másik retro édességet, a Jetty-tortát.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!