Sonkás kocka

Hozzávalók

Elkészítés

Nagyi Titka Búzakenyérliszt, pogácsa, sonkás pogácsa,

Frissen olyan puha ez a pogácsa, hogy szinte elolvad az ember szájában, és hála a sok zsiradéknak, másnapra sem szárad ki.

1. lépés
Az élesztőt a meleg, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a vajat, a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük összegyúrni a tésztát, közben beleszórjuk a felaprított sonkát és a reszelt sajtot is. Simára dagasztjuk a tésztát, és meleg helyen, letakarva 45 percig kelesztjük.

2. lépés
Lisztezett munkalapon négyzet alakúra nyújtjuk a tésztát. Képzeletben három részre osztjuk, az alját és a tetejét behajtjuk középre, majd az oldalát is. Ismét kinyújtjuk kb. 2 cm-es vastagságúra, és 6×8, összesen 32 kockára vágjuk fel.

3. lépés
A tetejét megkenjük elhabart tojással, megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Húsz percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. (Légkeveréses sütőben 160 fokon 15–17 percig sütjük.)



Tipp

Adhatunk a pogácsa tésztájához apróra vágott zöld fűszereket is, úgy még finomabb lesz. Érdemes elkészíteni a kapros-túrós pogácsát és a medvehagymás pogácsát is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm