
-
Elkészítési idő: 60 perc + 180 perc hűtés = 240 perc
-
kb. 20 cm-es átmérőjű piteformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Sós karamellás-magos rozspite
Hozzávalók
Elkészítés
Ebből a pitéből csupán egy vékonyka szelet is elegendő egy jó adag vaníliafagyival.
1. lépés
A liszteket, a sót, a narancshéjat és a cukrot elvegyítjük, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat. Késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével morzsás állagúvá dolgozzuk. Hozzáadjuk a hideg vizet. Épp csak annyit, hogy szépen összeálljon a tészta. Műanyag fóliába csomagolva kb. 30 percre fagyasztóba tesszük.
2. lépés
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, majd a nyújtófa segítségével levágjuk a túllógó részeket. (Ezeket kisüthetjük keksznek is.) Egy villa segítségével megszurkáljuk az alját. A formát a kinyújtott tésztával visszatesszük további 30 percre a fagyasztóba.
3. lépés
Egy sütőpapír darabot összegyűrünk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel (ennek hiányában én pl. nyers rizst szoktam használni) feltöltjük. 20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát.
4. lépés
Óvatosan kivesszük a sütőből, és eltávolítjuk a sütőpapírt a nehezékkel együtt (utóbbit felhasználhatjuk még számos sütés alkalmával). További 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
5. lépés
Amíg sül a pitetészta, összeállítjuk a tölteléket. A cukrot a vízzel együtt egy lábasba vagy magas falú serpenyőbe tesszük, és összeforraljuk, egészen addig, amíg borostyánszínű nem lesz. A tejszínt közben megmelegítjük. A karamellt lehúzzuk a lángról, és több részletben, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt. Ekkor ízesítjük a sóval is. Ezután a puha vajat is elkeverjük benne, végül pedig a magokat.
6. lépés
A tölteléket a pitetésztába öntjük, és 15 percre visszatesszük sülni. Hagyjuk kihűlni tálalás előtt. Eleinte még nem szeletelhető szépen, a töltelékben a karamella kissé megfolyik, de ez egy jó adag vaníliafagylalt mellett egy percig sem zavaró. Másnap már szépen szeletelhető is.
Tipp
Lehetőség szerint használjunk kivehető aljú piteformát, ha ilyenünk nincs, akkor érdemes két vastagabb csík sütőpapírt a pitetészta alá tenni, hogy majd kihűlés után szépen ki tudjuk emelni a süteményt a formából.