Sós sütőtökös pite

Hozzávalók

sütőtökös pite

Elkészítés

finom sós pite recept, fűszeres omlós tészta, Nagyi titka omlós tészta süteményliszt recept, Nagyi titka pite recept, pite ebédre, sajtos pite recept, sós lepény recept, sós omlós tészta recept, sós pite recept, sós pitetészta alaprecept, sós sütemény recept, sós sütőtökös pite recept, sütőtökös pite recept, sütőtököss recept,

Sütőtök kedvelőknek kötelező őszi recept.

1. lépés

A liszteket, a sót, a zsályát elvegyítjük, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat. Késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével morzsás állagúvá dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, végül pedig a hideg vizet. Épp csak annyit, hogy szépen összeálljon a tészta. Műanyag fóliába csomagolva kb. 30 percre fagyasztóba tesszük.

2. lépés

A töltelékhez a zöldségeket megtisztítjuk, és kisebb kockákra vágjuk. Olívaolajon átpirítjuk, ha van, akkor hozzáadunk egy nagy evőkanál pesztót. Ezzel nagyon egyszerűen ízesíthetjük az ételeinket, hiszen egy tömény ízbomba. Ha nincs, nyugodtan használhatunk helyezze fűszereket: a zsálya, a kakukkfű remekül illenek a sütőtökhöz. Egy kevés víz hozzáadásával, fedő alatt, kevergetve megpároljuk a zöldségeket. A végén hozzáadjuk a tejszínt és a sajtot, majd további 2-3 percig főzzük. Félretesszük.

3. lépés

A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, majd a nyújtófa segítségével levágjuk a túllógó részeket. (Ezeket kisüthetjük sós keksznek is.) Egy villa segítségével megszurkáljuk az alját. A formát a kinyújtott tésztával visszatesszük további 15 percre a fagyasztóba.

4. lépés

Egy sütőpapír darabot összegyűrünk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel (ennek hiányában én pl. nyers rizst szoktam használni) feltöltjük. 20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát.

5. lépés

Óvatosan kivesszük a sütőből, és eltávolítjuk a sütőpapírt a nehezékkel együtt (utóbbit felhasználhatjuk még számos sütés alkalmával). További 10 percre visszatoljuk a sütőbe.

6. lépés

Végül az elősütött tésztalapra öntjük a tölteléket, megszórjuk a magokkal, és visszarakjuk kb. 40-45 percre a sütőbe.

7. lépés

A kisült pitét langyosra hűlve tálalhatjuk is.



Tipp

A tésztában az extra finom süteményliszt felét nyugodtan cserélhetjük teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztre is akár, amik szintén nagyon illenek az őszi ízekhez, arra figyeljünk, hogy picit több vizet vesz fel így a tészta. Ha pedig gyorsan szeretnénk dolgozni a töltelékkel, tökéletes hozzá a fagyasztva kapható sütőtök krémleves alap zöldségkeverék is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!