Stíriai metélt

Hozzávalók

Elkészítés

Nagyi Titka Félfogós búzaliszt, stíriai metélt,

Egy tartalmas leves után akár második fogás is lehet ez a klasszikus édesség.

1. lépés
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd cipót formázunk belőle. Enyhén lisztezett munkalapon ½ cm vastagságúra nyújtjuk, és pizzavágóval vagy éles késsél széles metéltnyi méretűre vágjuk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük 3-4 részletben. Akkor jó, ha feljönnek a tetejére, és szépen megduzzadnak.

2. lépés
Közben elkészítjük a masszát, amiben kisütjük. Ehhez szétválasztjuk a tojásokat. A puha vajat kikeverjük a porcukorral, a citromhéjjal és a vaníliarúd kikapart magjaival. Elvegyítjük benne a tojások sárgáját és a tejfölt. A fehérjéből kemény habot verünk, ezt és a mazsolát nagy mozdulatokkal a masszába forgatjuk. Végül összekeverjük a kifőtt, leszűrt tésztával.

3. lépés
Vajazott tűzálló edénybe szedjük, és 160 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.



Tipp

A mazsolát ízlés szerint helyettesíthetjük más aszalt gyümölcsökkel, vagy akár apróra vágott csokoládéval is. Ha szereted a hagyományos túrós süteményeket, akkor készítsd el a Rákóczi túróst és a túrós táskát is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm