Szedres-vaníliás fánkok

Hozzávalók

Elkészítés

fánk, fánkrecept,

Nemcsak szép, de finom is! Mennyei szedres-vaníliás fánk nem csak farsangra!

1. lépés
Az élesztőt a langyos tejjel, a cukorral és egy evőkanál liszttel elkeverjük, majd hagyjuk kissé felfutni. A lisztet a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal elkeverjük, a felfutatott élesztőt hozzáadjuk a tojások sárgájával együtt, majd elkezdjük kidagasztani. Közben belecsurgatjuk az olvasztott vajat és addig dagasztjuk, amíg felhólyagzik. Egy tálban letakarva langyos helyen megkelesztjük.

2. lépés
Fél cm vastag lapot nyújtunk belőle, majd 5×5 cm-es négyzetekre vágjuk, a széleit bevagdossuk. Két lapocskát egy kevés vízzel összeragasztunk úgy, hogy egymásra fektetjük őket és elforgatjuk az alsó lapon a felsőt. A két tésztalapot összenyomjuk a közepüknél, melytől kissé elvékonyodik a tészta. Hagyjuk kissé kelni és forró olajban kisütjük őket.

3. lépés
A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás pudingporral és egy kevés tejjel elkeverjük, majd a maradék tejet felforraljuk. A felforrt tejet a pudinggal besűrítjük, és sűrű pépet főzünk belőle. A szedervelőhöz a szeder felét a cukorral és egy kevés vízzel feltesszük főni, míg az teljesen pépessé nem fő. Ezután hozzáadjuk a maradék egész szemeket, kissé átforgatjuk és lekapcsoljuk alatta a lángot.

4. lépés
A kisült fánkokat a vaníliakrémmel és a szederöntettel tálaljuk.



Tipp

A fánkot tálalhatjuk csokiöntettel, lekvárral, mogyorókrémmel is. Ha mégis inkább hagyományos, szalagos fánkot szeretnél sütni, nézd meg receptünket!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások