
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
9 darabhoz
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Szezámos tönkölyzsemle
Hozzávalók
Elkészítés
Szendvicshez, hamburgerhez, grillpartikhoz is tökéletes!
1. lépés:
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. lépés:
Egy nagy tálba mérjük a liszteket, hozzáadjuk a szezámmagot, a langyos vizet, a tojássárgáját és az élesztős tejet, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Nagyjából 5 perc után hozzáadjuk a sót is, végül pedig a vajat, több részletben. Az alaposan kidolgozott tésztát letakarva, langyos helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
3. lépés:
A megkelt tésztát 9 egyenlő részre osztjuk, és mindegyikből gombócot formázunk. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 30 percig hagyjuk kelni.
4. lépés:
A megkelt péksüteményeket megkenjük tejjel elhabart tojással, majd alaposan megszórjuk őket szezámmaggal.
5. lépés:
180 fokra előmelegített, gőzös sütőben kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket.
Tipp
Ha nincs a sütőnek gőzfunkciója, alaposan spricceljük be vízzel a sütőteret, vagy egy forróvizes hőálló edényt is tehetünk az aljába. Ez a zsemle is nagyon finom, de mindenképp érdemes kipróbálni a kedvencemet, a tépős zsemlét!