Szezámos tönkölyzsemle

Hozzávalók

Elkészítés

házi péksütemény, házi zsemle recept, Nagyi Titka Fehér tönkölybúzaliszt, Nagyi Titka Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, szendvics zsemle, szezámos zsemle, teljes kiőrlésű zsemle, tönkölyzsemle recept, zsemle recept,

Szendvicshez, hamburgerhez, grillpartikhoz is tökéletes!

1. lépés:
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

2. lépés:
Egy nagy tálba mérjük a liszteket, hozzáadjuk a szezámmagot, a langyos vizet, a tojássárgáját és az élesztős tejet, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Nagyjából 5 perc után hozzáadjuk a sót is, végül pedig a vajat, több részletben. Az alaposan kidolgozott tésztát letakarva, langyos helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

3. lépés:
A megkelt tésztát 9 egyenlő részre osztjuk, és mindegyikből gombócot formázunk. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 30 percig hagyjuk kelni.

4. lépés:
A megkelt péksüteményeket megkenjük tejjel elhabart tojással, majd alaposan megszórjuk őket szezámmaggal.

5. lépés:
180 fokra előmelegített, gőzös sütőben kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket.



Tipp

Ha nincs a sütőnek gőzfunkciója, alaposan spricceljük be vízzel a sütőteret, vagy egy forróvizes hőálló edényt is tehetünk az aljába. Ez a zsemle is nagyon finom, de mindenképp érdemes kipróbálni a kedvencemet, a tépős zsemlét!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm