
-
Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc pihentetés = 120 perc
-
kb. 18-20 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Szilvalekváros csavart fánk
Hozzávalók
Elkészítés
A fánk belseje tele van csodás szilvalekvárral.
1. lépés
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
2. lépés
A lisztet elvegyítjük a maradék porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd egy kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen, kb. 45 perc alatt megkelesztjük.
3. lépés
A megkelt tésztát vékonyan lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk, és pizzavágóval kb. 5 cm széles csíkokra vágjuk. Mindegyik csíkot megkenjük szilvalekvárral, majd összecsípjük és megsodorjuk. Az így kapott hurkákat kettévagjuk keresztben. Ezután félbehajtjuk és megcsavarjuk. A végét összecsípjük.
4. lépés
15 percig kelesztjük egy sütőpapírral bélelt tepsin.
5. lépés
Egy serpenyőben vagy lábasban 180 fokosra (közepesen forróra) hevítjük az olajat, majd kisütjük benne a fánkokat. Végül porcukorral megszórva már tálalhatjuk is.
Tipp
Szilvalekvár helyett használhatunk mogyorókrémet is akár. Ha pedig a hagyományos ízeknél tartunk, próbáld ki a csörögefánkot is!