
-
Elkészítési idő: 150 perc
-
15-20 db-hoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Szilvás-diós bukta
Hozzávalók
Elkészítés
Őszi-téli esték kedvence ez a bukta, forró teával kísérve tökéletes uzsonna.
1. lépés
A bukta tésztájához a lisztet a puha vajjal és a sóval egy tálban elmorzsoljuk. A langyos tejben az élesztőt, a cukrot és egy kanál lisztet elkeverünk. A lisztes keverékhez a felfutott élesztőt hozzákeverjük a tojássárgájával együtt, tésztává dagasztjuk, majd egy konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
2. lépés
Az aszalt szilva felét apró kockákra vágjuk, a vízzel és a fahéjjal felfőzzük jó puhára, majd a maradék szilvát is hozzákeverjük, de ezzel már nem főzzük. A cukrot és a tejet felforraljuk, a diót egy pici fahéjjal és a háztartási keksszel elkeverjük, és a cukorsziruphoz keverjük.
3. lépés
A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk úgy, hogy kb. 6×6 kockára tudjuk vágni. A diótöltelékből egyforma adagokat halmozunk rá, majd kissé elkenjük a tésztán. A szilvatöltelékből is mindegyik formára teszünk, a tészták felét lekenjük, majd buktaformára hajtjuk. A bukták külsejét tojással megkenjük, végül dióval megszórjuk.
4. lépés
Sütőpapírral bélelt tepsiben olyan távolságra tesszük egymástól, hogy sülés közben ne érjenek egymáshoz a bukták. 180 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt pirosra sütjük. (Légkeveréses sütőben 160 fokon 25 percig sütjük.)
Tipp
Egészségesebb lesz a bukta, ha a szükséges lisztmennyiség negyedét Nagyi titka Teljes kiőrlésű Búzalisztre cseréljük. Ha szereted a hagyományos kelt tésztákat, akkor próbáld ki a darázsfészket is!