
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
20-25 db-hoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Szilvás gombóc
Hozzávalók
Elkészítés
Olcsó, kiadós, és mindenki imádja! Így készül a szilvás gombóc. Olcsó, kiadós, és mindenki imádja! Így készül a szilvás gombóc.
1. lépés
A krumplit megmossuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd lehúzzuk a héját. Krumplinyomóval áttörjük, és a közepébe ütjük a tojást, hozzáadjuk a diónyi mennyiségű puha vajat. A réteslisztet folyamatosan adagolva addig gyúrjuk a tésztát, amíg szépen összeáll, és jól formázható, rugalmas lesz az állaga. (A liszt mennyisége a krumpli fajtájától függően változhat pár dekát.)
2. lépés
A munkalapot enyhén belisztezzük, és a tésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 10 cm-es oldalú négyzetekre vágjuk. (Érdemes 3-4 részletben elvégeznünk ezt a fázist.) A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, és a közepüket jó alaposan belenyomjuk a fahéjas cukorba. Minden négyzet közepére teszünk egy gyümölcsöt, ráhajtjuk a sarkokat, összecsípjük, és lisztes kézzel gombóccá gömbölyítjük.
Egy jó nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, és több részletben kifőzzük benne a gombócokat (egyszerre csak néhány darabot).
3. lépés
Amíg főnek, elkészítjük a morzsát. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a vajat, és szép aranybarnára pirítjuk benne a morzsát. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, és egyszer-kétszer körbefordulnak, szűrőkanállal kiszedjük őket, és alaposan megforgatjuk a morzsában. Már tálalhatjuk is kevés porcukorral meghintve.
Tipp
Szilvával, sárgabarackkal, szilvalekvárral, meggyel, de akár szederrel is nagyon finom. A morzsába szórhatunk egy pici őrölt fahéjat, de adhatunk hozzá darált diót vagy mandulát is. A gombóc mellé készíthetünk diós vagy mákos nudlit is.