Szilvás lepény

Hozzávalók

Szilvás lepény

Elkészítés

édes lepény recept, édes pite recept, egyszerű lepény recept, egyszerű pite recept, gyümölcsös lepény recept, lepény recept, Nagyi Titka Búzafinomliszt, Nagyi titka omlós tészta süteményliszt, pite recept, szilvás édesség, szilvás lepény recept, szilvás pite recept, szilvás recept, szilvás sütemény,

Igazi békebeli, omlós sütemény!

1. lépés
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával. Ha már felolvadt a cukor, egyesével beledobjuk a tojássárgájákat, majd a finomra reszelt citromhéjat is. Hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, morzsás állagúvá dolgozzuk. A tejfölt beledolgozva szépen összeáll a tészta.

2. lépés
A tésztát hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.

3. lépés
A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk. A cukorral és a fahéjjal összefűzzük. Ennél a lépésnél két választási lehetőségünk van: az egyik, hogy éppen csak addig főzzük, amíg a cukor elolvad, de a gyümölcs még nem ereszt levet. A másik, hogy legalább 5-7 percig pároljuk a szilvákat, majd dzsemfixszel vagy pektinnel besűrítjük dzsem állagúra (én az utóbbi módszert alkalmazom). Az így kapott gyümölcstölteléket félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

4. lépés
A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és egy vajazott, lisztezett piteformába helyezzük. A szélét levágjuk, ezt eltehetjük akár egy másik, kisebb pitéhez, de rácsokat is sodorhatunk belőle.

5. lépés
A pitetésztát meghintjük zsemlemorzsával vagy útifűmaghéjjal (utóbbi rendkívül jó nedvszívó hatású), majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, végül megszórjuk vágott dióval. A sütemény peremét kissé behajtjuk. (Ha tovább díszítenénk, készíthetünk a kimaradt tésztából rácsokat, de akkor kenjük meg tojással a tetejét!)

6. lépés
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor tálaljuk, ha már kihűlt a lepény!



Tipp

Ha kevésbé omlós, inkább linzer állagú süteményt keresel, próbált ki a szilvás pitét!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm