
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
28 cm-es átmérőjű piteformához
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Szilvás lepény
Hozzávalók
Elkészítés
Igazi békebeli, omlós sütemény!
1. lépés
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával. Ha már felolvadt a cukor, egyesével beledobjuk a tojássárgájákat, majd a finomra reszelt citromhéjat is. Hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, morzsás állagúvá dolgozzuk. A tejfölt beledolgozva szépen összeáll a tészta.
2. lépés
A tésztát hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
3. lépés
A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk. A cukorral és a fahéjjal összefűzzük. Ennél a lépésnél két választási lehetőségünk van: az egyik, hogy éppen csak addig főzzük, amíg a cukor elolvad, de a gyümölcs még nem ereszt levet. A másik, hogy legalább 5-7 percig pároljuk a szilvákat, majd dzsemfixszel vagy pektinnel besűrítjük dzsem állagúra (én az utóbbi módszert alkalmazom). Az így kapott gyümölcstölteléket félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
4. lépés
A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és egy vajazott, lisztezett piteformába helyezzük. A szélét levágjuk, ezt eltehetjük akár egy másik, kisebb pitéhez, de rácsokat is sodorhatunk belőle.
5. lépés
A pitetésztát meghintjük zsemlemorzsával vagy útifűmaghéjjal (utóbbi rendkívül jó nedvszívó hatású), majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, végül megszórjuk vágott dióval. A sütemény peremét kissé behajtjuk. (Ha tovább díszítenénk, készíthetünk a kimaradt tésztából rácsokat, de akkor kenjük meg tojással a tetejét!)
6. lépés
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor tálaljuk, ha már kihűlt a lepény!
Tipp
Ha kevésbé omlós, inkább linzer állagú süteményt keresel, próbált ki a szilvás pitét!