Szilvás pite

Hozzávalók

Elkészítés

Nagyi titka Tönkölybúza finomliszt, piterecept, szilvás pite,

Tökéletes hétvégi sütemény a nagymama receptfüzetéből.

1. lépés
A tésztát készítjük el elsőként. Ehhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok alatt gyönyörűen kidolgozza. A lisztet, a cukrot, a kockázott vajat, a vaníliakivonatot és a tojássárgájákat a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg morzsás állagú lesz, ekkor mehet bele a kevés hideg víz. Végül addig folytatjuk a gyúrást, amíg szép gombóccá áll össze a tészta. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává.) Ha kész, műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük, amíg előkészítjük a szilvát.

2. lépés
A gyümölcsöt kimagozzuk, és 6-8 részre vágjuk. Elkeverjük a cukorral, a fahéjjal és a keményítővel.

3. lépés
A tészta ¾-ed részét két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, majd az egyiket lehúzzuk róla. A tésztát a másik sütőpapírral a formába igazítjuk úgy, hogy a papír a felső részén legyen, így könnyen le tudjuk róla választani. Beleigazítjuk, és a nyújtófával végigmegyünk a forma szélén, így levágjuk a túllógó részeket. A piteformát 10 percre a fagyasztóba tesszük, hogy visszadermedjen a vaj.

4. lépés
Miután megszilárdult a tészta, meghintjük a zsemlemorzsával, és rákanalazzuk a tölteléket. A félretett, illetve levágott tésztaszéleket vékonyra nyújtjuk, majd csíkokra vágjuk, és ráhelyezzük a pite tetejére.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. (Légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 35 percig sütjük.) Hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt kivesszük a formából. Porcukorral megszórva tálaljuk.



Tipp

A tésztacsíkok helyett díszíthetjük különféle kekszkiszúró formákkal kivágott tésztalapokkal is. Almával, barackkal, körtével ugyanilyen finom lesz. Ha van, mindenképp kivehető aljú piteformát használjunk hozzá, nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Ha szívesen kísérletezel a pitékkel, nézz körül pitereceptjeink között!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!