
-
Elkészítési idő: 150 perc
-
30x12 cm-es formához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Tejes kalács
Hozzávalók
Elkészítés
Könnyű, foszlós kalácsra vágysz? Akkor ezt próbáld ki!
1. lépés:
Kb. 1 dl langyos tejet elkeverünk a cukor felével, a morzsolt élesztővel és kb. 100 g liszttel. Ezt az előtésztát kb. 30 percre félre tesszük pihenni.
2. lépés:
A többi lisztet, a maradék tejet és cukrot egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a pihentetett előtésztát, és jól összedolgozzuk. Amikor már jó galuskatészta állagúvá válik, több részletben beledagasztjuk a puha vajat is. A tészát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk 60 percig.
3. lépés:
A megkelt tésztát egy spatula segítségével a munkalapra szedjük, majd 4 részre vágjuk. Ekkor a tészta nagyon lágy, olyan, mint a lángos, de nem kell bele több liszt!
4. lépés:
A kezünket alaposan megvajazzuk, és így formázunk 4 egyforma kis cipót a tésztából. Ezeket egy sütőpapírra bélelt formába helyezzük, és hagyjuk kelni 10-15 percig, amíg bemelegszik a sütő. Sütés előtt a tetejét még átkenjük puha vajjal.
5. lépés:
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, fedjük le egy sütőpapírral.
Tipp
Még szebb lesz a kelt tésztánk, ha gőzös sütőben sütjük. Amennyiben nincs ilyen funkciója a sütőnknek, tegyünk az aljába egy forró vizes hőálló edényt már az előmelegítésnél. Ha kipróbálnál egy hasonló, de töltött kalácsot, a hokkaido neked való!