Tejes kalács

Hozzávalók

Elkészítés

egyszerű kalács, foszlós kalács, húsvéti kalács, kalács alaprecept, kalács fonás nélkül, kalács recept, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, tejes kalács recept, tojásmentes kalács recept,

Könnyű, foszlós kalácsra vágysz? Akkor ezt próbáld ki!

1. lépés:
Kb. 1 dl langyos tejet elkeverünk a cukor felével, a morzsolt élesztővel és kb. 100 g liszttel. Ezt az előtésztát kb. 30 percre félre tesszük pihenni.

2. lépés:
A többi lisztet, a maradék tejet és cukrot egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a pihentetett előtésztát, és jól összedolgozzuk. Amikor már jó galuskatészta állagúvá válik, több részletben beledagasztjuk a puha vajat is. A tészát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk 60 percig.

3. lépés:
A megkelt tésztát egy spatula segítségével a munkalapra szedjük, majd 4 részre vágjuk. Ekkor a tészta nagyon lágy, olyan, mint a lángos, de nem kell bele több liszt!

4. lépés:
A kezünket alaposan megvajazzuk, és így formázunk 4 egyforma kis cipót a tésztából. Ezeket egy sütőpapírra bélelt formába helyezzük, és hagyjuk kelni 10-15 percig, amíg bemelegszik a sütő. Sütés előtt a tetejét még átkenjük puha vajjal.

5. lépés:
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, fedjük le egy sütőpapírral.



Tipp

Még szebb lesz a kelt tésztánk, ha gőzös sütőben sütjük. Amennyiben nincs ilyen funkciója a sütőnknek, tegyünk az aljába egy forró vizes hőálló edényt már az előmelegítésnél. Ha kipróbálnál egy hasonló, de töltött kalácsot, a hokkaido neked való!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm