
-
Elkészítési idő: 50 perc
-
22 cm-es tortaformához
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Tejfölpite
Hozzávalók
Elkészítés
Egyszerű, olcsó és gyors sütemény, a nagymamák jól bevált receptje.
1. lépés
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Ez eltart néhány percig, viszont stabil állagot ad majd a süteménynek. Ha kész a tojáshab, a sárgájákhoz adjuk a tejfölt, a félfogós lisztet, a vanília kikapart magjait és a finomra reszelt citromhéjat. Ezt simára keverjük, majd laza, nagy mozdulatokkal összeforgatjuk a fehérjehabbal.
2. lépés
Sütőpapírral kibéleljük a forma alját, beleszedjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát: akkor van kész, ha már a közepébe szúrva egy fogvájót nem marad rajta ragacsos massza. Akkor sincs gond, ha a teteje kissé bereped, elég egy tányéron megfordítani, és lehúzni a sütőpapírt.
3. lépés
Tálalás előtt meghintjük porcukorral, és nyáron friss barackkal, télen baracklekvárral kínáljuk a tejfölpitét.
Tipp
Készülhet szögletes tepsiben is (ez az adag egy 25×30 cm-es formához elegendő), ebben az esetben azonban kicsit rövidebb a sütési idő. Hasonlóan egyszerűen, gyorsan elkészíthető a bögrés mákos és a gyors almás sütemény is.