
-
Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés perc
-
1 közepes méretű tepsihez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Tejszelet
Hozzávalók
Elkészítés
A kakaós mézes lapok között tejszínes, vaníliás krém, a tetején finom csokoládé.
1. lépés
Először a tésztát készítjük el. Ehhez a lisztet és a sót elvegyítjük egy nagy tálban. Közben vízgőz fölött, egy fém vagy üveg tálban összeolvasztjuk, és simára keverjük a tészta többi hozzávalóját, a tejföl kivételével. Amikor már egyneművé vált, a liszthez öntjük, ekkor már a tejfölt is belekanalazzuk, végül pedig alaposan összedolgozzuk a tésztát.
2. lépés
A tésztagombócot 2 egyenlő részre osztjuk, lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk (érdemes akkorára nyújtanunk, illetve vágnunk, amekkora az a tepsi lesz, amiben végül összeállítjuk a süteményt). A lapokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és alaposan megszurkáljuk villával. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 7-8 perc alatt készre sütjük. Amíg sül az egyik lap, már elő is tudjuk készíteni a következőt.
3. lépés
Ha a lapokkal elkészültünk, következhet a krém. Ehhez a pudingport elkeverjük a hideg tejjel, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Az elkészült, sűrű pudingot áttesszük egy lapos tálba, és közvetlenül a tetejére borítunk egy műanyag fóliát, hogy ne bőrösödjön meg. Így hagyjuk langyosra hűlni.
4. lépés
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a finomra reszelt citromhéjjal, majd beledolgozzuk a kihűlt pudingot.
5. lépés
Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezünk egy mézes lapot, elsimítjuk rajta a pudingos vajkrémet. Beborítjuk a másik mézes lappal. Az étcsokoládét vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, és a sütemény tetején egyenletesen eloszlatjuk.
6. lépés
A kész süteményt szeletelés előtt legalább egy napig pihentetjük a hűtőben összeállni. Éles késsel egyforma – ízlés szerint kisebb vagy nagyobb – szeletekre vágjuk, közben minden vágás között töröljük meg a kést, hogy ne kenjük össze a sütemény oldalát.
Tipp
Szeretem a mézes lappal készült, egyszerű süteményeket. Nagyon praktikusak és nem sok munkát igényelnek. Ilyen a hartyáni-krémes, a Lajcsi-szelet, a vicces Barbie-szelet vagy a gesztenyés mézes is.