
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
12 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Tejszínes tönkölyzsemle
Hozzávalók
Elkészítés
Így készíts puha zsemlét teljes kiőrlésű lisztből.
1. lépés
A liszteket a sóval egy dagasztótálba szitáljuk, majd elkeverjük benne az instant élesztőt. (Amennyiben friss élesztővel dolgozunk, morzsoljuk el a lisztben.) Hozzáadjuk a langyos teljszínt, majd a vizet is több részletben, és alaposan megdagasztjuk a tésztát.
2. lépés
A dagasztás utolsó fázisában, több részletben a tésztához adjuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk, amíg a ruganyos tésztagombóc fel nem vette az összes vajat. Ekkor lefedve, meleg helyen kelesztjük 45 percig.
3. lépés
A kelesztés után 12 egyenlő részre vágjuk a tésztát, majd mindegyiket zsemlévé formázzuk, végül sütőpapírral bélelt tepsire tesszük pihenni 30 percre.
4. lépés
A kelesztés után mindegyik zsemle tetejét megkenjük vékonyan tejszínnel, és megszórjuk szezámmaggal.
5. lépés
180 fokra előmelegített (lehetőleg gőzös) sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük. Frissen finom puhák a zsemlék, később érdemes átmelegíteni kicsit.
Tipp
Ha tetszett a recept, próbáld ki a szezámos tönkölyzsemlét is!