Tejszínes tönkölyzsemle

Hozzávalók

Tejszínes tönkölyzsemle

Elkészítés

cukormentes zsemle recept, Nagyi Titka Fehér tönkölybúzaliszt, Nagyi Titka Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, tejszínes zsemle recept, teljes kiőrlésű lisztből zsemle, teljes kiőrlésű péksütemény recept, teljes kiőrlésű tönkölyzsemle recept, teljes kiőrlésű zsemle recept, teljes kiőrlésű zsömle recept, tönkölyzsemle recept, zsemle recept, zsömle recept,

Így készíts puha zsemlét teljes kiőrlésű lisztből.

1. lépés
A liszteket a sóval egy dagasztótálba szitáljuk, majd elkeverjük benne az instant élesztőt. (Amennyiben friss élesztővel dolgozunk, morzsoljuk el a lisztben.) Hozzáadjuk a langyos teljszínt, majd a vizet is több részletben, és alaposan megdagasztjuk a tésztát.

2. lépés
A dagasztás utolsó fázisában, több részletben a tésztához adjuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk, amíg a ruganyos tésztagombóc fel nem vette az összes vajat. Ekkor lefedve, meleg helyen kelesztjük 45 percig.

3. lépés
A kelesztés után 12 egyenlő részre vágjuk a tésztát, majd mindegyiket zsemlévé formázzuk, végül sütőpapírral bélelt tepsire tesszük pihenni 30 percre.

4. lépés
A kelesztés után mindegyik zsemle tetejét megkenjük vékonyan tejszínnel, és megszórjuk szezámmaggal.

5. lépés
180 fokra előmelegített (lehetőleg gőzös) sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük. Frissen finom puhák a zsemlék, később érdemes átmelegíteni kicsit.



Tipp

Ha tetszett a recept, próbáld ki a szezámos tönkölyzsemlét is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások