
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
8 darabhoz
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Teljes kiőrlésű sajtos stangli
Hozzávalók
Elkészítés
Kívül ropogós, belül puha kifli teljes kiőrlésű lisztből is.
1. lépés
A langyos tejszínbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk kissé felfutni.
2. lépés
A lisztet elkeverjük a langyos vízzel, hozzáöntjük az élesztős tejszínt, és elkezdjük dagasztani. Nagyjából 5 perc dagasztás után hozzáadjuk a sót is, majd 2-3 részletben a puha vajat is beledagasztjuk. (Az élesztő cukor nélkül is elkezd majd dolgozni, csak az elején kevésbé látványosan.)
3. lépés
A tésztát áttesszük egy vékonyan vajazott vagy olajozott tálba, letakarjuk, és 1 órát kelni hagyjuk.
4. lépés
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket gombóccá formázzuk. (Akár így is hagyhatjuk, és kisüthetjük zsemlének.) A gombócokat ovális alakúra nyújtjuk, majd felsodorjuk. A hajtásnál összecsípjük, majd az illesztéssel lefelé, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a stanglikat. 15 percig hagyjuk kelni.
5. lépés
A megkelt kifliket vékonyan megkenjük a tejszínnel, megszórjuk a reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Tipp
Teljes kiőrlésű lisztből süthetsz nagyon finom sajtos kockát vagy túrópogácsát is.