Tökmagos csiga

Hozzávalók

Elkészítés

kelt tészta alaprecept, kelt tészta uzsonnára, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, sós csiga recept, sós kelt tészta recept, sütemény recept, tökmagos csiga recept, vendégváró sütemény,

Elképesztően ínycsiklandó, ahogy a fokhagymás-vajas sütemény illata belengi a konyhát.

1. lépés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt, és hagyjuk, hogy néhány perc alatt felfusson. Közben egy nagy tálba mérjük a lisztet és a sót, hozzáadjuk a puha vajat, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük 40 percig.

2. lépés:
A tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. A fokhagymát az olvasztott vajba préseljük, és megkenjük vele a kinyújtott tésztát. A tökmag nagyobb részét kissé összetörjük, és eloszlatjuk ezt is a tésztán, végül pedig rászórjuk a reszelt sajtot. Feltekerjük, és 3-4 cm-es szeletekre vágjuk. Vajazott formába helyezzük a csigákat. Ügyeljünk rá, hogy legalább 2 cm-es közökkel rakjuk le. Ismét kelesztjük 20-25 percig.

3. lépés:
A tetejét és az oldalát vékonyan megkenjük az elhabart tojással, megszórjuk tökmaggal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Langyosan tálaljuk! Az edélyt tegyük az asztal közepére, és mindenki téphet magának a süteményből.



Tipp

Ha egy hasonló, de édes receptet is kipróbálnál, a mandulás csigakalács legyen az!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!