
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
11-12 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Tökmagos csiga
Hozzávalók
Elkészítés
Elképesztően ínycsiklandó, ahogy a fokhagymás-vajas sütemény illata belengi a konyhát.
1. lépés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt, és hagyjuk, hogy néhány perc alatt felfusson. Közben egy nagy tálba mérjük a lisztet és a sót, hozzáadjuk a puha vajat, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük 40 percig.
2. lépés:
A tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. A fokhagymát az olvasztott vajba préseljük, és megkenjük vele a kinyújtott tésztát. A tökmag nagyobb részét kissé összetörjük, és eloszlatjuk ezt is a tésztán, végül pedig rászórjuk a reszelt sajtot. Feltekerjük, és 3-4 cm-es szeletekre vágjuk. Vajazott formába helyezzük a csigákat. Ügyeljünk rá, hogy legalább 2 cm-es közökkel rakjuk le. Ismét kelesztjük 20-25 percig.
3. lépés:
A tetejét és az oldalát vékonyan megkenjük az elhabart tojással, megszórjuk tökmaggal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Langyosan tálaljuk! Az edélyt tegyük az asztal közepére, és mindenki téphet magának a süteményből.
Tipp
Ha egy hasonló, de édes receptet is kipróbálnál, a mandulás csigakalács legyen az!