Tökmagos-rozsos kenyér

Hozzávalók

Tökmagos-rozsos kenyér

Elkészítés

dagasztás nélküli kenyér, dagasztás nélküli kenyér recept, egyszerű kenyér recept, kenyér recept, könnyű kenyér recept, magos kenyér recept, Nagyi titka kenyér recept, Nagyi titka recept, otthoni kenyérsütés, rozskenyér recept, rozsliszt recept, rozsos kenyér recept, tökmagos kenyér recept, tönkölycipó recept, tönkölykenyér recept,

Nem kell dagasztanod, csak betenni a hűtőbe jó hosszú időre.

1. lépés

A száraz összetevőket egy tálba mérjük. Ha friss élesztőt használunk, azt a lisztbe morzsoljuk. Hozzáadjuk az olajat és a vizet is, majd összegyúrjuk. Nem kell dagasztani. A tálat lefóliázzuk, ezután legalább 12 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

2. lépés

A pihentetés után a masszát egy alaposan lisztezett munkalapra borítjük. Jobbról, balről, alulról és felülről középre hajtjuk a tésztát, megfordítjuk, cipót formázunk és átemeljük egy kerek sütőpapírra. Meleg helyen hagyjuk 30-60 percet kelni. Közben a sütőt felmelegítjük 250 fokra, és beteszünk egy kerámia- vagy vasedényt melegedni.

3. lépés

Amikor már forró az edény, óvatosan kivesszük, és a sütőpapírral együtt beletesszük a kenyeret. A tetejét bevágjuk, rátesszük a fedőt, végül visszatesszük a sütőbe. Vigyázzunk, az edény végig forró!

4. lépés

Letakarva 40 percig, majd fedő nélkül további 10 percig sütjük a kenyeret. Még melegen vegyük ki a lábasból, hogy ne párásodjon be az alja!



Tipp

A magokat nyugodtan variálhatjuk ízlés szerint, akár gazdagíthatjuk szárított paradicsommal vagy olajbogyóval is. Arra viszont figyeljjünk, hogy a rozskenyér általában tömörebb, mint a tisztán búzalisztből készült kenyerek. Ha már nem friss, szeleteljük vékonyra, és készítsünk pirítóst belőle!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!