
-
Elkészítési idő: 90 perc + 12 óra pihentetés perc
-
1 darabhoz
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Tökmagos-rozsos kenyér
Hozzávalók
Elkészítés
Nem kell dagasztanod, csak betenni a hűtőbe jó hosszú időre.
1. lépés
A száraz összetevőket egy tálba mérjük. Ha friss élesztőt használunk, azt a lisztbe morzsoljuk. Hozzáadjuk az olajat és a vizet is, majd összegyúrjuk. Nem kell dagasztani. A tálat lefóliázzuk, ezután legalább 12 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
2. lépés
A pihentetés után a masszát egy alaposan lisztezett munkalapra borítjük. Jobbról, balről, alulról és felülről középre hajtjuk a tésztát, megfordítjuk, cipót formázunk és átemeljük egy kerek sütőpapírra. Meleg helyen hagyjuk 30-60 percet kelni. Közben a sütőt felmelegítjük 250 fokra, és beteszünk egy kerámia- vagy vasedényt melegedni.
3. lépés
Amikor már forró az edény, óvatosan kivesszük, és a sütőpapírral együtt beletesszük a kenyeret. A tetejét bevágjuk, rátesszük a fedőt, végül visszatesszük a sütőbe. Vigyázzunk, az edény végig forró!
4. lépés
Letakarva 40 percig, majd fedő nélkül további 10 percig sütjük a kenyeret. Még melegen vegyük ki a lábasból, hogy ne párásodjon be az alja!
Tipp
A magokat nyugodtan variálhatjuk ízlés szerint, akár gazdagíthatjuk szárított paradicsommal vagy olajbogyóval is. Arra viszont figyeljjünk, hogy a rozskenyér általában tömörebb, mint a tisztán búzalisztből készült kenyerek. Ha már nem friss, szeleteljük vékonyra, és készítsünk pirítóst belőle!