
-
Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc pihentetés = 120 perc
-
30x10 cm-es formához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Töltött kenyér
Hozzávalók
Elkészítés
Igazán gazdag, laktató kenyér töltelékkel.
1. lépés
A lisztet, a sót és a vizet egy nagy keverőtálba mérjük. A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felhabosodni.
2. lépés
A tálba öntjük az élesztős tejet, és elkezdjük dagasztani a tésztát, közben a dagasztás vége felé hozzáadjuk az olajat. Ha már szép ruganyos a tésztánk, lefedve meleg helyen kelesztjük kb. 45 percig.
3. lépés
A megkelt tésztát álló téglalap alakúra nyújtjuk, a felső felét pizzavágóval bevagdossuk. Az alsó felét befedjük a sonkával, főtt tojással és reszelt sajttal. (Ha szerethetjük, mehet bele friss fűszer, vagy akár spenót is.) Ezután az alján és a két oldalán egy-egy vékony sávban behajtjuk a tésztát, majd alulról kezdve feltekerjük. A végét összecsípjük, majd lefelé fordítjuk. A hajtással lefelé fordítva sütőpapírral bélelt kenyérformába helyezzük. További 15 percig kelesztjük.
4. lépés
A kelesztés után lekenjük a tejjel elhabart tojással, a tetejét megszórhatjuk például napraforgómaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tipp
A tölteléket teljesen a magunk ízlésére szabhatjuk! Nagyon szeretem az olyan kenyereket, amikből már nem kell szendvicset készíteni, hanem egyből fogyaszthatók, ilyen a tépős pizzakenyér is.