Tönkölybúzás házi kenyér

Hozzávalók

Elkészítés

Nagyi Titka Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, tönkölykenyér,

Friss, meleg, illatos, otthon készült tönkölykenyér.

1. lépés
Vékonyan olajozzunk ki egy szögletes gyümölcskenyérsütő vagy kenyérsütő formát. (Ha ezzel nem rendelkezünk, nyugodtan használjuk a sütőnk saját sütőlapját/tepsijét, ekkor viszont készüljünk föl rá, hogy a végeredmény laposabb kenyér lesz.) Mérjük egy tálba a hozzávalókat, és kézzel vagy géppel dagasszuk teljesen simára a tésztát. Géppel minimum 5 percen át dagasszuk folyamatosan. Ha ez megvan, borítsuk ki egy lisztes asztalra, gömbölyítsük ki, majd formázzuk kissé hosszúkásra.

2. lépés
Egy éles késsel vagdossuk be a tészta tetejét, majd tegyük az előkészített sütőformába. Kenjük meg a tészta tetejét hideg vízzel, majd langyos helyen kelesszük a duplájára – ez kb. 1 óra.

3. lépés
Ismét kenjük meg a kenyértészta tetejét hideg vízzel, majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra kb. 25–30 perc alatt. (Ha nagyon égetné a sütő a kenyér tetejét, akkor az első 10 perc után takarjuk le alufóliával.)

4. lépés
Ha kész, vegyük ki a sütőből, ismét kenjük meg hideg vízzel, majd hagyjuk kihűlni a tönkölykenyeret.



Tipp

Az alaptésztából más péksüteményt (pl. kiflit, zsömlét vagy bagettet) is készíthetünk, illetve kedvünk és ízlésünk szerint ízesíthetjük különféle magvakkal (pl. dió, lenmag, napraforgó, szezám vagy köménymag). Ekkor azonban az olajos magvakat ne felejtsük 30 percre hideg vízben beáztatni a tésztadagasztás előtt, mivel a száraz magvak vizet vonnak el a tésztából. Ha szívesen kísérleteznél más kenyerekkel is, készítsd el a rozsos-magos kenyeret és a joghurtos kenyeret is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm