
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
6 db 23 cm-es pizzához
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Tönkölybúzás pizzatészta
Hozzávalók
Elkészítés
A tönkölybúza jótékony hatásait magában hordozó pizzatésztarecept.
1. lépés
Keverjük össze a liszteket, majd tegyük a hozzávalókat és a lisztkeverék 2/3-át egy nagy tálba és öntsünk hozzá 430 ml kézmeleg vizet. Egy fakanál segítségével dolgozzuk össze a tésztát, miközben több részletben hozzáadjuk a maradék lisztkeveréket. Vékonyabb pizza esetén rugalmas, vastagabb pizza esetén lazább, könnyebb tésztát kell kapnunk. Szükség esetén vízzel vagy liszttel javíthatunk a tészta állagán.
2. lépés
Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett munkalapra és dagasszuk kb. 10 percig, amíg a tészta már sima, rugalmas, és ha az ujjunkkal megnyomjuk, azonnal visszanyeri az alakját. Tegyük a gyúrt tésztát az olajjal kikent tálba, takarjuk le egy tiszta, nedves konyharuhával és 45 percig hagyjuk meleg helyen kelni, amíg duplájára nő.
3. lépés
Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett munkalapra, ütögessük ki a levegőt a tésztából az öklünkkel, és gyúrjuk át egyszer-kétszer. Formázzunk 6 egyforma méretű cipót a tésztából, takarjuk le újból, és további 10 percig hagyjuk kelni.
4. lépés
Közben elkészítjük a pizzaszószt: A napraforgóolajat közepes hőfokon hevítsük fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a fokhagymát és dinszteljük óvatosan 1 percig, amíg puha lesz, de még nem barnul meg. Óvatosan keverjük hozzá a paradicsomokat, a sűrített paradicsomot, a bazsalikomot, a cukrot és ízlés szerint a csilit. Főzzük 5–8 percig, míg a szósz kissé besűrűsödik. Vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük, amíg igazán sima nem lesz a szósz. Ízesítsük sóval és borssal, majd közepes hőfokon további 5–10 percig főzzük, amíg a szósz igazán sűrű, de még nem szilárd lesz. Ízesítsük ismét, ha szükséges.
4. lépés
Melegítsük elő a sütőt maximum hőmérsékletre, és kenjünk ki néhány nagyobb sütőlapot olajjal. Nyújtsuk ki a cipókat kb. 23 cm átmérőjű, kör alakú vékony lapokká, és tegyük őket az előkészített sütőlapokra.
5. lépés
Kenjük meg pizzaszósszal, szórjuk meg sajttal és tegyük rá a feltéteket. Így süssük, amíg a sajt el nem olvad és a teteje meg nem pirul.
Tipp
A tönkölybúzás pizzatészta mellett érdemes kipróbálni a teljes kiőrlésű pizzatésztát és a hagyományos pizzatésztát is. Valamennyi tésztából készülhet a pizzán kívül focaccia és grissini is.