Vajas leveles tészta

Hozzávalók

Elkészítés

leveles tészta alaprecept, leveles tészta készítése fázisfotókkal, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, vajas tészta alaprecept, vajas tészta recept képekkel,

Csodás házi leveles tészta francia mesterek receptje után.

1. lépés
A tészta készítése előtt a vajat és a lisztet is a fagyasztóba tesszük 1 órára, így nem melegszik majd fel annyira a kezünktől.

2. lépés
100 g lisztet összedolgozunk 400 g felkockázott vajjal, majd négyzet alakúra formázzuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.

3. lépés
A maradék 400 g lisztet, a sót és a 100 g kockázott vajat összemorzsoljuk, majd a közepébe lyukat nyomunk, és beleöntjük a citromos vagy ecetes vizet. Sima tésztát gyúrunk belőle. Ha van késes robotgépünk, nyugodtan dolgozzunk azzal! Az így készült tésztát szintén négyzet alakúra formázzuk, fóliába csomagoljuk, és ezt is pihentetjük.

4. lépés
A visszahűlt tésztát négyzet alakúra nyújtjuk enyhén lisztezett munkalapon. Akkora legyen, hogy a vajas részt majd – a fázisfotókon látható módon – bele tudjuk csomagolni. Tehát a kinyújtott tészta közepére rakjuk a liszttel összedolgozott vajat 45 fokkal elforgatva.

5. lépés
A vajra hajtogatjuk a tészta sarkait, mintha egy borítékba csomagolnánk. Kissé összecsípjük, összenyomjuk. A tésztát téglalappá nyújtjuk. Háromba hajtjuk, elforgatjuk 90 fokkal, majd ismét kinyújtjuk. Megint háromba hajtjuk, visszacsomagoljuk a fóliába, és újabb 60 percre hűtőbe tesszük.

6. lépés
A hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük. Fontos, hogy a hajtás oldala mindig felőlünk legyen, amikor nyújtjuk.

7. lépés
Ha kész a tésztánk, alaposan becsomagolva hűtőbe tesszük, így 2-3 napig eláll. De akár azonnal fel is használhatjuk. A vajas tésztánál különösen fontos, hogy mindig forró sütőbe tegyük be, különben hamarabb kiolvad belőle a vaj.

8. lépés
Az almás táskához a megtisztított almát lereszeljük, édesítjük, fahéjat, vaníliát, citromhéjat adunk hozzá, és kb. 10 perc alatt megpároljuk. A kivágott leveles tésztába töltjük, majd a tetejét lezárjuk egy berácsozott tésztalappal, a széleit összenyomjuk, a tetejét tojással megkenjük, és 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.



Tipp

Érdemes rászánni az időt a házilag történő készítésre, sokkal finomabb, mint a boltban kapható kész termékek. A jó tészta titka a kellően hideg hőmérséklet, a jó minőségű liszt és a vaj! Ha szereted a hasonló recepteket, próbált ki a croissant is, ami élesztős vajas tésztából készül.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm