
-
Elkészítési idő: 60 perc + 60 pihentetés = 120 perc
-
12-16 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Vaníliás fánk a sütőből
Hozzávalók
Elkészítés
Nincs kellemetlen olajszag, helyette csak csodás, puha fánkok.
1. lépés
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
2. lépés
A lisztet elvegyítjük a maradék porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd egy kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen, kb. 45 perc alatt megkelesztjük.
3. lépés
Amíg kel a tészta, elkészítjük a vaníliapudingot, fóliát nyomunk a tetejére, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
4. lépés
A megkelt tésztát vékonyan lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy tetszőleges méretű kerek szaggató segítségével kivágjuk belőle a fánkokat. Kicsi pogácsaszaggatóval mindegyik közepébe lyukat vágunk. Mindegyiket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (hagyjunk helyet közöttük), majd meleg helyen újabb 30 percig hagyjuk kelni.
5. lépés
A pudingot habzsákba töltjük (ha ez nincs, akkor használjunk egy vastagabb uzsonnás tasakot vagy kanalat), ezután mindegyik fánk közepére nyomunk egy adagot belőle. 180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük a fánkokat. Még forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral. Akár már így is ehetjük rögtön.
6. lépés
Ha szeretnénk még magasabb szintre emelni a díszítést, és a maradék tojásfehérjéket is felhasználnánk, akkor készíthetünk svájci habcsókot a tetejükre. Ehhez a tojásfehérjékhez adunk egy csipet sót és a cukrot, majd egy fémtálban, forró vízgőz felett elkezdjük kézi habverővel habosítani. Kb. 70 fokig melegítjük. Nem szükséges hőmérőt használnunk, nagyjából 3-4 perc alatt éri el a kívánt hőmérsékletet, elkezd kifehéredni, és ha beledugjuk a kisujjunkat, csípősen meleg lesz. Ekkor levesszük a gőzről, és elektromos habverővel, kb. 10 perc alatt kemény, hófehér, fényes habbá verjük.
7. lépés
Spatula, kanál vagy habzsák segítségével feldíszítjük a fánkokat a fehérjehabbal. Szakácsfáklya segítségével azonnal megkezdjük a tojáshab karamellizálását. Ezután rögtön tálaljuk. (Ha nincs szakácsfáklyánk, toljuk 1-2 percre a grill alá a tepsit.)
Tipp
A maradék tésztát és a fánkok kiszaggatott közepét újranyújthatjuk, vagy a kis gombócokat mártsuk meg olvasztott vajban, forgassuk meg fahéjas cukorban, és süssük ki egy tálban, mint az aranygaluskát.