Vaníliás fánk a sütőből

Hozzávalók

vaníliás fánk

Elkészítés

egyszerű fánk recept, élesztős fánk, fánk, fánk készítés, fánk recept, fánk sütés, fánksütés, fánksütés olaj nélkül, farsangi fánk recept, kelt tészta recept, Nagyi titka fánk recept, Nagyi titka fánkliszt recept, pudingos fánk recept, sütőben sült fánk recept, svájci habcsók recept, vaníliakrémes fánk, vaníliás fánk recept,

Nincs kellemetlen olajszag, helyette csak csodás, puha fánkok.

1. lépés

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.

2. lépés

A lisztet elvegyítjük a maradék porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd egy kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen, kb. 45 perc alatt megkelesztjük.

3. lépés

Amíg kel a tészta, elkészítjük a vaníliapudingot, fóliát nyomunk a tetejére, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

4. lépés

A megkelt tésztát vékonyan lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy tetszőleges méretű kerek szaggató segítségével kivágjuk belőle a fánkokat. Kicsi pogácsaszaggatóval mindegyik közepébe lyukat vágunk. Mindegyiket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (hagyjunk helyet közöttük), majd meleg helyen újabb 30 percig hagyjuk kelni.

5. lépés

A pudingot habzsákba töltjük (ha ez nincs, akkor használjunk egy vastagabb uzsonnás tasakot vagy kanalat), ezután mindegyik fánk közepére nyomunk egy adagot belőle. 180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük a fánkokat. Még forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral. Akár már így is ehetjük rögtön.

6. lépés

Ha szeretnénk még magasabb szintre emelni a díszítést, és a maradék tojásfehérjéket is felhasználnánk, akkor készíthetünk svájci habcsókot a tetejükre. Ehhez a tojásfehérjékhez adunk egy csipet sót és a cukrot, majd egy fémtálban, forró vízgőz felett elkezdjük kézi habverővel habosítani. Kb. 70 fokig melegítjük. Nem szükséges hőmérőt használnunk, nagyjából 3-4 perc alatt éri el a kívánt hőmérsékletet, elkezd kifehéredni, és ha beledugjuk a kisujjunkat, csípősen meleg lesz. Ekkor levesszük a gőzről, és elektromos habverővel, kb. 10 perc alatt kemény, hófehér, fényes habbá verjük.

7. lépés

Spatula, kanál vagy habzsák segítségével feldíszítjük a fánkokat a fehérjehabbal. Szakácsfáklya segítségével azonnal megkezdjük a tojáshab karamellizálását. Ezután rögtön tálaljuk. (Ha nincs szakácsfáklyánk, toljuk 1-2 percre a grill alá a tepsit.)



Tipp

A maradék tésztát és a fánkok kiszaggatott közepét újranyújthatjuk, vagy a kis gombócokat mártsuk meg olvasztott vajban, forgassuk meg fahéjas cukorban, és süssük ki egy tálban, mint az aranygaluskát.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!