Vaníliasodós pite

Hozzávalók

Vaníliasodós pite

Elkészítés

édes omlós tészta recept, édes pite recept, édes pitetészta recept, finom pite recept, Nagyi Titka Extra finom süteményliszt, Nagyi titka Omlós tészta süteményliszt, Nagyi titka omlós tészta süteményliszt - 1 kg, pite alaprecept, pitetészta alaprecept, sodós pite recept, sült vaníliakrém, vaníliakrémes pite recept, vaníliás pite recept,

A selymes vaníliasodó csodásan sül meg az édes omlós tésztában.

1. lépés
A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és a tojássárgáját, ezután késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével morzsásra dolgozzuk. Végül annyi hideg vizet adunk hozzá (fél-egy evőkanálnyi), hogy a tésztánk összeálljon. Ha elég hideg maradt a vaj, akár azonnal is dolgozhatunk vele. Ha már kicsit ragada tészta, akkor inkább csomagoljuk fóliába, és tegyük be 20 percre a fagyasztóba.

2. lépés
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, majd nyújtófa segítségével levágjuk a széleket. A pitealapot sütés előtt 20 percre betesszük a fagyasztóba dermedni.

3. lépés
A lehűtött tésztát vakra sütjük. Ehhez egy sütőpapírt helyezünk az omlós tészta tetejére, majd kitöltjük az egészet valamilyen pitenehezékkel (én rizst vagy lencsét szoktam hozzá használni). 15 percre a 180 fokos sütőbe tesszük sülni. (A maradék tésztából még kijön egy kisebb pitealap, amit akár bent is hagyhatunk egy másik alkalomra a hűtőben.)

4. lépés
Amíg elősütjük a pitetésztát, elkészítjük a sodót. Ehhez a tojássárgájákat elkeverjük egy kevés hideg tejjel, a keményítővel és a cukorral. Egy lábasban a maradék tejet felforrósítjuk a tejszínnel és a vanília kikapart magjaival. Amikor már csípősre melegedett, vékony sugárban a tojásos elegyhez csurgatjuk folyamatos keverés mellett. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és alacsony lángon, tovább kevergetve besűrítjük. Nem lesz puding állagú, ez egy hígabb sodó!

5. lépés
Az elősütött pitetészta közepéről eltávolítjuk a súlyt és a sütőpapírt, majd óvatosan beleöntjük a sodót. (Ilyenkor tehetünk bele néhány szem bogyós gyümölcsöt is.) Visszatesszük a sütőbe, és további 20-25 percig sütjük.

6. lépés
A kész süteményt szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni!



Tipp

Ha szeretsz otthon pitét sütni, és kipróbálnál valami sósat is, akkor a sajtos-újhagymás pitét ajánlom!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások