
-
Elkészítési idő: 75 perc perc
-
24 cm-es átmérőjű piteformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Vaníliasodós pite
Hozzávalók
Elkészítés
A selymes vaníliasodó csodásan sül meg az édes omlós tésztában.
1. lépés
A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és a tojássárgáját, ezután késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével morzsásra dolgozzuk. Végül annyi hideg vizet adunk hozzá (fél-egy evőkanálnyi), hogy a tésztánk összeálljon. Ha elég hideg maradt a vaj, akár azonnal is dolgozhatunk vele. Ha már kicsit ragada tészta, akkor inkább csomagoljuk fóliába, és tegyük be 20 percre a fagyasztóba.
2. lépés
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, majd nyújtófa segítségével levágjuk a széleket. A pitealapot sütés előtt 20 percre betesszük a fagyasztóba dermedni.
3. lépés
A lehűtött tésztát vakra sütjük. Ehhez egy sütőpapírt helyezünk az omlós tészta tetejére, majd kitöltjük az egészet valamilyen pitenehezékkel (én rizst vagy lencsét szoktam hozzá használni). 15 percre a 180 fokos sütőbe tesszük sülni. (A maradék tésztából még kijön egy kisebb pitealap, amit akár bent is hagyhatunk egy másik alkalomra a hűtőben.)
4. lépés
Amíg elősütjük a pitetésztát, elkészítjük a sodót. Ehhez a tojássárgájákat elkeverjük egy kevés hideg tejjel, a keményítővel és a cukorral. Egy lábasban a maradék tejet felforrósítjuk a tejszínnel és a vanília kikapart magjaival. Amikor már csípősre melegedett, vékony sugárban a tojásos elegyhez csurgatjuk folyamatos keverés mellett. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és alacsony lángon, tovább kevergetve besűrítjük. Nem lesz puding állagú, ez egy hígabb sodó!
5. lépés
Az elősütött pitetészta közepéről eltávolítjuk a súlyt és a sütőpapírt, majd óvatosan beleöntjük a sodót. (Ilyenkor tehetünk bele néhány szem bogyós gyümölcsöt is.) Visszatesszük a sütőbe, és további 20-25 percig sütjük.
6. lépés
A kész süteményt szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni!
Tipp
Ha szeretsz otthon pitét sütni, és kipróbálnál valami sósat is, akkor a sajtos-újhagymás pitét ajánlom!