
-
Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc pihentetés = 120 perc
-
2 darabhoz
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Virslivel töltött szélű pizza
Hozzávalók
Elkészítés
Ez a nagyon laktató pizza igazi amerikai stílusban készül.
1. lépés
A langyos tejhez hozzáadunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. lépés
A lisztet (egy kicsit kevesebbet használjunk) és a vizet egy nagy tálba mérjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és elkezdjük bedagasztani a tésztát. 1-2 perc után beleszórjuk a sót. Újabb néhány perc dagasztás után, több részletben belecsurgatjuk az olajat is. Ha már szépen kidagasztottuk a tésztát, hozzáadhatjuk a maradék, kevéske lisztet is, ettől szépen összeáll gombóccá a tészta.
3. lépés
A ruganyos tésztát lisztezett tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
4. lépés
A megkelt tésztát kettévágjuk, mindkét feléből gombócot formázunk. 10 percig így pihentetjük, majd enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk. A tészta legyen nagyobb, mint a sütőformánk (ez akár egy sütőbe helyezhető serpenyő is lehet). A pizzalapot a vékonyan kiolajozott formába rakjuk, a szélét kirakjuk a virslivel, és ráhúzzuk, lenyomkodjuk a túllógó részeket.
5. lépés
Megkenjük a pizzaszósszal, majd rászórjuk a feltéteket. Ameddig melegszik a sütő, hagyjuk tovább kelni. 220 fokosra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp
A kész, forró pizza szélét átkenhetjük fokhagymás olajjal. Ha nem csak a hagyományos olasz pizzát szereted, próbáld ki a pizzahajót, a töltött pizzarudat vagy a serpenyős pizzát is!