
-
Elkészítési idő: 180 perc
-
1 db 750 g-os kalácshoz
-
Nehézségi fok: 4/5
-
Nyomtatás
Vörös áfonyás fonott kalács
Hozzávalók
Elkészítés
Puha, kakaós, aszalt gyümölcsös alternatíva a húsvéti kalácsra.
1. lépés
A tésztához a tej felét 1 evőkanál cukorral megmelegítjük, az élesztőt belemorzsoljuk, és felfuttatjuk. A vajat a maradék porcukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként, illetve a felfuttatott élesztőt fokozatosan a liszttel, a maradék tejjel és a sóval együtt beledolgozzuk. Azután 30 percig pihentetjük, és kelesztjük.
2. lépés
Az áfonyát a megkelt tésztába forgatjuk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket a tepsinek megfelelő méretű lappá nyújtjuk. A tésztalap tetejét vízzel megkenjük, és a kakaóval összekevert cukorral egyenletesen megszórjuk, majd felcsavarjuk. A másik két lapot ugyanígy megkenjük, és szintén feltekerjük. A tésztahengereket összefonjuk, majd a kalácsot enyhén kiolajozott, liszttel meghintett tepsibe fektetjük.
3. lépés
A tetejét a felvert tojással megkenjük, majd 20–30 percet pihentetjük. A sütőt 180 fokra (légkeveréses sütőben 165 fokra) előmelegítjük, és a süteményt kb. 30 perc alatt készre sütjük.
4. lépés
Közben elkészítjük a vaníliamártást: A tejet a vaníliával felforraljuk. A tojássárgáját 10 dkg cukorral és a liszttel simára keverjük, majd kis adagokban a vaníliás tejet is fokozatosan beleöntjük. A tűzre tesszük, és habverővel addig verjük, amíg egyszer-kétszer felbuggyan. A tűzről lehúzzuk, és a vaníliát kidobjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a tejes keverékkel összekeverjük.
Tipp
A vörös áfonyát más aszalt gyümölcsökkel is helyettesítjük, nagyon finom ez a húsvéti kalács apróra vágott aszalt barackkal és aszalt szilvával is. Ha a húsvéti asztalra másféle kalácsokat is sütnél, készítsd el a klasszikus fonott kalácsot és a tojással és sonkával töltött kalácsot is.