Sokan sokfélék vagyunk, főleg, ha a sütéshez való viszonyunkról van szó. Van, aki esküszik a nagymama receptjére, amit ő is a nagymamájától tanult, és azon egy lisztszemnyit sem változtatna; más örömmel veti bele magát az újdonságokba, és próbál ki modernebb és izgalmasabb változatokat. Van, aki a tudatosabb életmód miatt vált időnként a fehérlisztről másra, és persze olyan is, aki megtartja az alternatív liszteket azoknak, akik a reformkonyha szerelmesei.

Én a fentiek közül több csoporthoz is közel érzem magamat, és még egy van, amihez szívesen tartozom: azok közé, akik jellegzetes, mély, gazdag ízük miatt választják időnként a Graham-lisztet, a tönkölylisztet, a rozslisztet, vagy bármelyik teljes kiőrlésű fajtát.

Keljenek párbajra az ízek!

Míg egy fehérliszttel készült süteményben a csipet só, a késhegynyi vanília is más dimenzióba repítheti az alaptésztánkat, addig egy meghatározóbb ízű alternatív liszt esetében olyan fűszereket, kiegészítőket kell keressünk, melyek elég erősek, hogy ízpárbajra keljenek egy markánsabb lisztfajtával.

Egy „barnakenyér” esetében valahogy kívánjuk is a tésztába a karamellizált hagymát, a pirított diót, vagy a tetejére szólt, kissé megkapatott magokat, igaz? Az ilyen kenyérből egy szelet önmagában, egy darabka kunkorodó vajjal a tetején is mennyei csemege, de a fehérkenyérnél bátrabban párosíthatjuk például egy római köményes humusszal, vagy egy juhtúróból készített körözöttel is, melyeknek egészen biztosan méltó párja lesz. A kenyértésztát se féljünk fűszerezni: használjuk határozottan a köményeket, a rozmaringot, a pirított magvakat, vagy akár az aszalványokat a kenyerünkben!

Itt az ősz: eljött a földes ízek ideje!

Amíg nyáron a vidám citrusok, a savanykás bogyók és az örök klasszikus barackok tarolnak – többnyire édes tésztában vagy krémben -, addig az ősz egészen más jellegű finomságokat tartogat a számunkra. Nem véletlen, hogy az olyan őszi kincseket, mint a szilva, a sütőtök, a dió vagy éppen a szőlő, mindennél gyakrabban hívjuk vendégül akár sós, fűszeres finomságokba is, hiszen ízviláguk könnyedén felveszi a ritmust mással is a megszokott édesen kívül.

Ha ezekhez az ételekhez, süteményekhez, kenyerekhez a Nagyi titka életmódlisztek közül választunk alapanyagot, még tovább mélyíthetjük az ízeket, és egyúttal gondoskodhatunk arról is, hogy a tudatosabb választásunk által több rosthoz, növényi fehérjéhez és fontos vitaminokhoz juttassuk mindazokat, akiknek szeretettel sütünk.

Messze van még a karácsony!

Ha az ünnepre a megszokott receptjeiddel készülnél, az nem zárja ki, hogy az addig hátralévő hónapok során kicsit másfelé is kalandozz. Próbálj ki új recepteket, vagy csavarj egyet régi kedvenceiden, és meglásd: igazán izgalmas gasztronómiai kalandokban lesz részed!

Ha megjött a kedved, hogy a polcról legközelebb a Nagyi titka életmódlisztek egyikét válaszd, máris hozok Neked néhány receptet, melyekből inspirálódhatsz!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!