Vannak a lusta hétvégék, amikor van idő kísérletezgetni; amikor jó az alkalom, hogy kipróbáljunk valamit, amit soha előtte; vagy hogy rászánjuk az időt olyasmire, amire máskor nem: hajtogassunk tésztát, nyújtsunk rétest, vagy állítsunk össze olyan sok-sok elemes desszerteket, mint a flódni vagy a somlói galuska.
Nincs is annál jobb, mint ráérősen sütögetni, de lássuk be: sokszor nem egészen ezt engedi az időbeosztásunk! Egy hétköznap estén, amikor a családot meglepnénk valamilyen édes finomsággal, vagy egy szombat reggelen, amikor épp csak valami finom útravaló kellene a tervezett kiránduláshoz – olyankor olyan kell, ami kevesebb, mint egy óra alatt elkészül.
Játssz a formával!
Vannak azok a tészták, amiknek szinte teljesen mindegy, milyen formában készülnek el. Bátran süsd tepsiben, amit egyébként muffinformákban szoktál, vagy fordítva, amit a helyzet kíván! Spórolj időt a formázáson és az adagoláson, hiszen kockára szeletelve éppolyan finom lesz a sütemény, mintha egyesével feldíszítetted volna a muffinformákban.
Nem az idő teszi a menő sütit!
Azt hinnéd, csak a hosszadalmas előkészületekkel sütött finomság lehet elegáns, különleges, vagy kivételesen finom? Több száz recepttel tudnám bizonyítani az ellenkezőjét! Ha nem útravalót keresel, hanem például vendégeknek kedveskednél valami finomsággal, egészen biztos vagyok benne, hogy egy látványos málnás-étcsokis gőzölt süteményre nem lenne panasz, ahogy a háromnegyed óra alatt elkészíthető fordított ananászos süteményre sem. Nem is beszélve a felfújtakról, melyeknek nemcsak az elkészítése rövid, de az elfogyasztása is minél gyorsabban javasolt.
Egy jó beszélgetés mindig több egy óránál
Váratlan vendég érkezik? Ha csak úgy betoppant, bizonyára vagytok olyan viszonyban, hogy a jelenlétében készülj neki valami finomsággal, hiszen egy jó beszélgetés mindig hosszabbra nyúlik egy óránál! Készíts neki olyasmit, ami frissen jó: például egy mennyei gofrit, vagy egy pihe-puha dutch baby-t, ami biztos vagyok benne, hogy további témákat is felszínre hoz majd!
Morzsa morzsa hátán
A villámgyors desszertek között külön csücsköt foglalnak el a szívemben a morzsás sütik. Bohókás kinézetük miatt talán nem az jut róluk eszünkbe, hogy akár nagyink is készíthette volna. Nem azok a sütik, amik mellett akkurátusan megigazítjuk a hibátlan kontyunkat, inkább azok, ahol széles mosollyal szívjuk be a keveredő cukor és vaj illatát, és minden ujjunk csupa morzsa, ami aztán befed egy nagy adag mennyei gyümölcsöt, vagy túrót, vagy csokoládét.
Jobb, mint a bolti!
És végezetül, vannak olyan sütemények, melyekért a sarki közértbe is leugorhatnánk, mégsem tesszük, hiszen jól tudjuk: a házi az igazi. Például tudtad, hogy csupán 45 perc alatt saját, pihe-puha, illatozó vaníliás karikát készíthetsz? Vagy egy óra alatt sokmagvas krékert, ami másnap is ropogós marad? És csupán 25 perc alatt olyan olívás-cheddaros kockát, amilyet a legjobb látványpékségek pultjában szoktál látni? Itt az idő, hogy magad készítsd el ezeket!