A házi sütés kicsit olyan, mint a tánc: először élvezzük, hogy szabadon áramolnak a mozdulatok és ötletek, később pedig egyre bonyolultabb lépésekbe fogunk.

Az ízlésünk, a fogásaink, a receptjeink és technikáink egyre kifinomultabbá válnak, és már nem is nagyon akad olyan desszert vagy pékáru, aminek ne mernénk otthon nekifogni.

A kenyérsütés kétségkívül egy komoly mérföldköve az otthoni sütésnek, csak úgy, mint a zsemle és a kifli házi készítése. Csak valahogy úgy van ez, hogy egy kenyérnek könnyebben nekiállunk, mint 3-4 zsömlének vagy kiflinek, holott a boltban is általában ennyit szoktunk venni. Sokszor a dilemmát nem is az okozza, hogy meg tudjuk-e csinálni, hanem hogy hogyan zsonglőrködjünk, ha nem olyan nagy a család, hogy nagy mennyiségű friss pékárura legyen szükség egy átlagos reggelen.

Ha pedig találtunk megoldást a mennyiség kérdésére, már csak azt kell eldöntenünk, milyen zsömlét is süssünk! Édeset? Sósat? Rozsosat? Magosat? Buci formájút, vagy valami cifrát? Hát kedvesem, fel van adva a lecke, mert a lehetőségek tárháza végtelen!

De térjünk vissza a mennyiségre.Mi a teendő akkor, ha csak kettecskén vagytok, vagy éppen csak magadnak szeretnél sütni? Az ember nyilván nem áll neki 2 darab zsemlének, nem igaz? Viszont időt takaríthatunk meg, ha akkor is begyúrjuk a nagy mennyiséget, ha csak ennyit szeretnénk kisütni, ugyanis a fagyasztó a jóbarátunk! A kelt tésztát a szokásos módon készítsük el, kelesszük, majd a kívánt mennyiséget tegyük jól záródó zacskóban a fagyasztóba. Az így eltett tészta akár 1-2 hónap múlva is felhasználható. A fagyasztott kelt tésztát felhasználás előtt tanácsos előző este előszedni, és a zacskóban hagyni, hogy átvegye a környezete hőmérsékletét. Ha a lakásban meleg van, elképzelhető, hogy a kelési folyamat is megindul, ezért érdemes egy nagy tányéron vagy tálban végezni ezt a műveletet. Ha a tészta teljesen átvette a környezet hőmérsékletét, használjuk úgy, ahogy a frissel tennénk: indulhat a formázás és a sütés!

Nem szívesen teszel nyers tésztát a fagyasztóba? Az sem ördögtől való megoldás, ha a kész, kisütött és kihűlt zsemléket teszed fagyasztóba, így gyakorlatilag szinte teljesen lenullázod azt az időt, amit a friss zsemle előkészítése vinne, hiszen elegendő szobahőmérsékleten kiolvasztani, majd igény szerint sütőben rápirítani néhány perc alatt.

Mi a helyzet a formázással?

Úgy gondolom, ez már tökéletesen rajtad múlik. Ha kezdő vagy, indíts klasszikus, gömbölyű zsemlékkel, később cifrázhatod szórással, például szezámmaggal vagy mákkal, vagy a tésztába is keverhetsz huncutságokat, például mazsolát! Ha pedig igazán profinak érzed magad, jöhet a császárzsemle formázása is, hiszen nem lehet sokkal komplikáltabb, mint egy kalácsé, ugye?

Miért érdemes végülis házilag sütni a zsemlét?

Azért kedvesem, mert minden jobb, ha házilag készül. Azon kívül, hogy elképzelni sem tudok jobbat, mint hallani a zsemletető roppanását, majd nézni, ahogyan megolvad a felkunkorodó vajdarabka széle a még langyos tésztára kenve, azt is megnyugtató tudni, hogy a házilag sütött zsemlében csak az van, amit beletettem. Mint mindennél, itt is fontos a kiváló minőségű hozzávalók kiválasztása: a friss élesztő, a tiszta vaj, a megfelelő liszt, melyek közül az utóbbiban bizonyosan tudok Neked segíteni!

A klasszikus fehér zsemlékhez elsősorban a Nagyi titka fehér búzakenyérlisztet, a testesebb, karakteresebb ízű zsemlékhez a közepesen magas korpatartalmú Nagyi titka félbarna kenyérlisztet ajánlom, de akkor sem maradsz recept nélkül, ha a kelt tészta süteménylisztemből készült édes zsemléket keresed, vagy épp tönkölylisztből szeretnél sütni.

A választás csak rajtad áll, keresd meg a család kedvenc receptjét az oldalamon!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!